EU køreplan om reduktion af CO2-emissioner gennem hele bygningens livscyklus

EU høring: frist for bidrag den 15. september 2023.

Med den europæiske klimalov ønsker EU at reducere sine nettoudledninger af drivhusgasser med mindst 55 pct. inden 2030 sammenlignet med 1990-niveauet og at blive klimaneutral i 2050. Bygge- og anlægssektoren er storforbruger af både materialer og energi, hvilket gør det til en vigtig bidragyder til de samlede drivhusgasemissioner.

Derfor vil Europa-Kommissionen, i regi af Renoveringsbølgen, udarbejde en køreplan for at gøre Europas bygninger mere energieffektive og mindre kulstofintensive over hele deres livscyklus samt mere bæredygtige.

Kommissionen har lanceret en høring, hvor de efterspørger bidrag og synspunkter til hvad køreplanen skal indeholde.

Whole life carbon i bygninger inkluderer drivhusgasemissioner fra materialeproduktion, transport, byggeprocesen og processer ved afslutningen af ​​levetiden (indlejret kulstof) og drivhusgasemissioner knyttet til driften af ​​bygningen i dens levetid. Reduktion af drivhusgasemissioner over hele bygningens livscyklus kan være en vej mod klimaneutralitet i bygge- og anlægssektoren.

Rambøll, Buildings Performance Institute Europe (BPIE) og KU Leuven har udarbejdet en baggrundsrapport om reduktion af kulstof i hele bygningers levetid - whole life carbon. Rapporten arbejder med tre scenarier:

  1. Business as usual: Hvordan ser whole life carbon (WLC) emissionerne ud i hhv. 2030 og 2050 uden nye indsatser?
  2. TECH-Build: Hvor meget kan man reducere WLC emissionerne ved at implementere materialeeffektive og teknologiske løsninger i såvel individuelle bygninger som i hele bygningsmassen?
  3. LIFE-Build: Hvilke ændringer i livsstil og sociale normer er nødvendige, udover de tekniske løsninger, for at reducere WLC og komme så tæt på målet om klimaneutralitet som muligt?

Analysen er gennemført ved at opskalere emissioner på bygningsniveau til hele EU's bygningsmasse gennem modellering af bygningsarketyper og aktiviteter for bygningsmasseniveau såsom nybyggeri, energieffektiv renovering og nedrivning. Forfatterne undersøger effekten af 22 initiativer bl.a.:

  • optimere/reducere areal i kontorbygninger og boliger
  • bruge eksisterende, ikke-brugte bygninger i stedet for at bygge nyt
  • renovere i stedet for at bygge nyt
  • genbruge eksisterende byggekomponenter og -materialer
  • bruge genanvendt beton og andre biprodukter til ny beton
  • bruge biobaserede materialer.

De tre scenarier viser at:

  1. Business as usual: WLC emissionerne i referenceåret 2020 udgjorde 1.360 Mt CO2. Emissionerne forventes at blive reduceret med 32 pct. frem mod 2050, hvilket primært skyldes, at energiforbruget i driftsfasen vil blive mindre.
  2. TECH-Build: Renoveringsraten i dette scenarie er over 3 pct. fra 2030. Scenariet viser, at det er muligt at reducere WLC emissionerne med 68 pct. i 2050. Også her skyldes reduktionen primært et mindre energiforbrug i driftsfasen.
  3. LIFE-Build: Bygger videre på TECH-Build med indsatser for at undgå nybyggeri. I scenariet er det muligt at reducere WLC emissionerne med 75 pct. i 2050.

Læs mere og deltag i høringen
Europa-Kommissionen, 18. juli 2023, Have your say on a new roadmap for more sustainable buildings.
Rambøll, Support study for the development of the roadmap for the reduction of whole life carbon of buildings.
DAKOFA, 14. juli 2022, EU køreplan om reduktion af CO2-emissioner gennem hele bygningens livscyklus.
DAKOFA, 13. juli 2022, Klima, ressourcer og renovering af bygninger.

Relaterede nyheder