Erfaringer med genbrug af plastkopper og -krus i Aarhus til takeaway
Aarhus Kommune er nu 9 måneder inde i et 3-årigt storskalaforsøg, hvor det er muligt at købe takeway-drikke som kaffe, sodavand mv. i genbrugelige kopper eller krus i stedet for engangsditto. Kunderne betaler 5 kr. i pant for koppen/kruset og får panten return på kreditkortet ved brug af særlige pantautomater opstillet i byrummet. Kopper og krus indsamles fra automaterne, vaskes centralt og køres ud til cafeerne igen.
Simon Rossau og Anders Laursen, Aarhus Kommune, fortalte om projektet på Klimafolkemødet i Middelfart. Ca. ½ mio. kopper og krus vil have været igennem systemet og med en returrate på 87 % i løbet af første 9 måneder af 2024, fortalte de. Kopperne til varme drikke er genbrugt op til 11 gange indtil videre, og krusene til kolde drikke op til 26 gange. Krus og kopper er lavet af polypropylen og har unikke QR-koder, og kommunen regner med at kunne få lov til at genanvende dem til produktion af nye kopper og krus, fordi de kan spores og indsamles separat i de særlige pantautomater.
Cafeerne mv. giver pt. 1,5 kr. kop eller krus pr. for at være med i systemet. Det kan ikke konkurrere med stykprisen ved køb af store partier engangskopper og -krus, hvor prisen anslås til at være ca. 1,1 kr./styk. De håber, at kollektivordningernes kommende graduerede miljøbidrag for emballager kan være med til at udjævne denne forskel.
Der arbejdes nu med at undersøge, om forskellige virksomheder kan få deres eget logo på kopper og krus og stadigvæk bruge de samme pantmaskiner, og så de vaskede kopper og krus returneres til de korrekte virksomheder. Det treårige forsøg vil også udvides med genbrugsbeholdere til sushi og burgere, som er to andre typer af engangsemballage, der fylder godt i skraldespandene i det offentlige rum. Mad- og drikkeemballage udgør omkring 50 % af alt affald i det offentlige rum i Aarhus, viser affaldsanalyser.
Læs mere om projektet i Aarhus på kommunens hjemmeside her, projektets egen hjemmeside her og i oplægget fra Klimafolkemødet 2024 her.
Læs evt. også Zero Waste Europe rapporten ”Facilitating the adoption of takeaway reuse systems” fra den 17. september 2024 her. Rapporten bygger i høj grad på resultater fra forsøget i Aarhus og på erfaringer fra Berlin og vil blive suppleret af et webinar ”Rotake Reusable’: how can Aarhus help cities transition to reuse systems?” den 3. december 2024 (se evt. her).
En af debatterne på Dakofas Årskonference 26. september 2024 handler om de danske muligheder i et nyt cirkulært emballagesystem, se evt. mere i konferencens program her.