31. august 2021

Er genanvendt plast i kosmetikemballage et problem?

En ny rapport forsøger at svare på, om det er muligt at genanvende plast til emballering af kosmetiske produkter. Rapporten rejser dog også nye spørgsmål.

DHI og Teknologisk Institut har for Miljøstyrelsen undersøgt indholdet af visse skadelige forbindelser i genanvendt plast.

Undersøgelsen fokuserede på PCR-plast (post-consumer-recycled) indsamlet fra danske producenter af kosmetiske produkter og blev analyseret for tilstedeværelsen af problematiske stoffer. Der blev fundet hundredvis af stoffer – dog i små niveauer - i plasten. Enkelte stoffer fundet ved disse analyser blev udvalgt til en indledende sikkerhedsvurdering af to typer af produkter: Baby-bodylotion og shampoo til voksne. Resultatet viste, at baby-bodylotion indeholdt flere stoffer i mængder over den fastsatte grænseværdi for analysen.

Det kan ifølge rapporten ikke entydigt konkluderes, hvorvidt brugen af genanvendt plast til baby-bodylotion udgør en sundhedsrisiko. Dog viser rapporten, at genanvendt plast indeholder mange stoffer, der kan migrere ind i det produkt, som den genanvendte plast skal udgøre en emballage for. Stofferne menes ifølge rapporten ikke alle at stamme fra den oprindelige plast, men formodes ”opsamlet” i plasten enten fra dens tidligere anvendelse eller som forurening fra sammenblandingen med andet affald. Det bør ifølge rapporten undersøges mere specifikt, hvorvidt disse stoffer vil kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko ved brugen af den genanvendte plast til emballage af kosmetiske produkter.

Miljøstyrelsen har allerede taget initiativ til yderligere undersøgelser og indsamling af viden på området. Således undersøges nu ikke-genanvendte PE plast typer fra tre forskellige leverandører med relevante dele af det analyseprogram, PCR-prøverne gennemgik i projektet. Samtidig er en yderligere undersøgelse af analyseresultaterne fra projektet igangsat. Her sammenlignes der mere systematisk med lister over problematiske stoffer.

Generelt viser undersøgelsen af de udvalgte stoffer/stofgrupper i de undersøgte PCR-plastmaterialer, at plastmaterialerne muligvis vil kunne bruges som emballage til visse kosmetiske produkter. Rapporten viser endvidere, at anvendelse af PCR-plast til emballering af shampoo er mere sikkert end til babybodylotion, fordi shampoo skylles af efter brug, og fordi eksponeringen typisk sker til en relativt større kropsvægt i forhold til hudoverflade.

Rapporten kan læses her på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Relaterede nyheder