Er ESG-boblen ved at briste?
I artiklen fra Mandag Morgen, onsdag d.10. oktober, kommenterer Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School, på status quo for ESG-markedet:
Kurverne på markedet peger nedad på markedet for bæredygtige investeringer. For nylig rapporterede Bloomberg, at der blev lukket flere amerikanske ESG-mærkede fonde i 2023 end i de seneste tre år tilsammen. Store investorer som State Street har nedlagt nogle af deres fonde for bæredygtige investeringer- Andre investorer som BlackRock har nedsat deres støtte til aktionærforslag relateret til Environment, Social and Governance.
Mange konkluderer derfor, at ESG-boblen er ved at briste og at det er ’begyndelsen på enden’ for bæredygtige investeringer. Jeg er uenig. Det, vi ser, er, at tempoet er taget ud af ESG-markedet, hvilket viser, at markedet endelig er begyndt at modne. Den nylige nedgang i ESG er derfor snarere ’enden på begyndelsen’.
Andreas Rasche konluderer herved, at det ikke er en boble, men et marked, der sænker farten og understreger følgende 3 pointer:
- For det første skabte den hurtige ekspansion mellem 2020 og 2021 mange anklager om 'greenwashing', hvoraf nogle var berretigede. I jagten på at få del i den voksende ESG-kage omdannede investorer hurtigt ekstisterende fonde til ESG-fonde.
- For det andet er investorer begyndt at indse, at ESG-fonde ikke automatisk præsterer bedre end markedet. I 2020 pg 2021 var der en hype blandt investprer, fordi ESG-fonde præsterede meget stærkt.
- For det tredje har europæiske investorer vedtaget en mere konservativ tilgang til ESG-produkter på grund af ny lovgivning. En mere stringent regulering af bæredygtige investeringer var længe ventet.
Han konkluderer, at ESG-investering dermed ikke er død, ”den er bare ved at blive voksen”.
Læs den fulde artikel her.