Er de nordiske virksomheder klar til bæredygtighedsrapportering og taksonomien?

Der skal mere vejledning til virksomhederne for at øge forståelsen af EU-kravene og hvad virksomhederne kan bruge dem til

Rambøll har undersøgt, hvor parate nordiske virksomheder er til at anvende og drage fordel af EU's bæredygtighedsrapportering og taksonomi. Mere specifikt ses der på virksomhedernes viden om den standard i direktivet om bæredygtighedsrapportering (CSRD), der handler om ressourceforbrug og cirkulær økonomi (ESRS E5), samt på taksonomiens miljømål om omstilling til en cirkulær økonomi. Både CSRD og taksonomien består af et meget omfattende sæt af regler og har flere standarder/kriterier end de to om cirkulær økonomi. Selvom man ikke er omfattet af kravene lige nu, kan man som virksomhed blive bedt om at levere data til virksomheder i ens forsyningskæde.

Undersøgelsen er gennemført blandt 166 nordiske virksomheder i Danmark (34), Sverige (49), Norge (63) og Finland (20), som er omfattet af de nye EU-krav til bæredygtighedsrapportering (CSRD) enten fordi de er børsnoterede, har en årlig omsætning på over 40 millioner euro eller har mere end 500 ansatte.

For mange virksomheder handler cirkulær økonomi stadig primært om affaldshåndtering. Det ses af, at der blandt de adspurgte virksomheder er sket størst fremskridt indenfor affaldshåndtering (23 pct.), efterfulgt af reduktion af drivhusgasemissioner og andre miljøpåvirkninger (18 pct.), og cirkulært materialebrug (15 pct.). Kun 9 pct. sker indenfor cirkulært design. De nordiske virksomheder finder da også, at cirkulært materialebrug, cirkulært design og sporing af cirkulær performance er de mest udfordrende områder.

Motivationen for virksomhedernes indsats er regulatoriske krav, deres egne strategiske prioriteter og pres fra kunder.

Mange virksomheder er uden tvivl blevet lidt overvældet af de mange nye – og omfattende – rapporteringskrav. Virksomhederne kender til de nye regler, men mangler reel forståelse. Flere og flere virksomheder er dog gradvist i gang med at orientere sig om de nye krav, indsamle data og begynde rapporteringen. Rapporten anbefaler at læse kravene indgående samt at drøfte både ESRS E5 og taksonomi for at opnå en klar forståelse af, hvordan de påvirker den enkelte virksomhed.

Undersøgelsen viser, at flere virksomheder ikke er klar over, at de er omfattet af taksonomien. Ca. halvdelen (49 pct.) af virksomhederne svarer, at deres virksomheds økonomiske aktiviteter er omfattet af taksonomien, mens ca. 34 pct. er ikke sikre, og resten svarede, at de ikke er omfattet. Det tyder på, at en del virksomheder mangler viden herom.

De fleste af de adspurgte virksomheder forventer, at de vil være CSRD-kompatible og anvende ESRS E5 inden for 2-5 år. Omkring 30 pct. forventer at være klar om mindre end 2 år. 70 pct. af de adspurgte er usikre på, om de ønsker at anvende de gældende taksonomikriterier for cirkulær økonomi. Hvis ambitionen eksisterer, sigter de fleste mod overholdelse inden for de næste fem år.

Direktivet om bæredygtighedsrapportering, CSRD
Formålet med CSRD er at give investorer og andre aktører relevant og gennemsigtig information til om, hvordan en virksomheds aktiviteter påvirker mennesker og miljø. CSRD sætter konkrete rapporteringskrav for at måle indsatsen og der er krav om, at data verificeres af en tredjepart. Der er to tværgående og 10 emne-specifikke rapporteringsstandarder (ESRS), hvor ESRS E5 er én af dem. Frem til 1. januar 2028 vil flere virksomheder blive omfattet af CSRD. Omkring 50.000 europæiske virksomheder forventes at blive omfattet.

Taksonomien
Taksonomien er et klassifikationssystem, der definerer, hvad en række bæredygtige aktiviteter er. Det er aktiviteter, der har et særligt stort potentiale for bidrage til EU’s klima- og miljømål og den grønne pagt. Formålet er at give investorer mulighed for at investere i miljømæssigt bæredygtige aktiviteter. Taksonomien har bl.a. seks miljømål, og et af dem er omstilling til en cirkulær økonomi (nr. 4). Nye data fra Kommissionen viser, at i gennemsnit er ca. 20 pct. af virksomhedernes kapitalinvesteringer i overensstemmelse med taksonomien.

Læs mere
Rambøll, 27. maj 2024, 1 in 3 Nordic companies still unsure if the Circular Taxonomy applies to them
Dagens Byggeri, 27. maj 2024, Kæmper med ESG-krav: Virksomheder mangler grundlæggende forståelse
Tag virksomhedsguidens test: Er du omfattet af CSRD?
DG Finance, Juni 2024, The EU Taxonomy’s uptake on the ground

Dakofa holder et Online-seminar om Bæredygtighedsrapportering og due diligence den 19. juni.

Relaterede nyheder