Ecodesign skal gøre tekstilerne mere cirkulære
En ny rapport peger på at klare, obligatoriske og ambitiøse minimumskrav til ecodesign er et vigtigt, og hidtil overset, værktøj i den værktøjskasse, der skal bringe os tættere på både langsommere og lukkede kredsløb for tekstiler. Rapporten er er baseret på et baggrundsstudie, der er udarbejdet af Rambøll for ECOS (Environmental Coalition on Standards) – en international NGO, der arbejder for miljøvenlige tekniske standarder, rammesæt og lovgivninger. Rapporten har undersøgt eksisterende lovgivning, rammer, standarder og øvrige instrumenter, der omfatter design af tekstilprodukter samt materialeeffektivitet og på baggrund heraf præsenteret en række anbefalinger.
Genbrug og reparation er overset
Resultaterne viser, at der i det nuværende generelt er meget lidt fokus på især tekstilernes egnethed til genbrug og til reparation, hvorimod holdbarhed og genanvendelighed i stedet ses langt oftere i de undersøgte krav og kriterier.
Baseret på undersøgelsen, præsenterer forfatterne en liste over potentielle minimumskrav samt indikatorer for de ovenfor beskrevne aspekter holdbarhed samt egnethed til hhv. reparation og genanvendelse. Her er der bl.a. konkrete forslag til krav til ændringer af dimensioner i forbindelse med vask og tørring, til informationer om vedligehold, til multifunktionalitet og mulighed for justeringer samt til mulighed for adskillelse. I et bilag, suppleres listen med udvalgte ”must-haves” for standarder for cirkulære tekstiler.
Endelig foreslås der i rapporten også idéer til, hvordan man kan målrette en indsats mod giftfrie materialekredsløb, reduktion af udledning af mikroplast samt bæredygtig og etisk sourcing af materialer.
Læs mere
Du kan finde hele rapporten ”Durable, repairable and mainstream - How ecodesign can make our textiles circular” her på ECOS hjemmeside.