Den politiske aftale om en klimaneutral affaldssektor inden 2030 vil allerede i 2025 medføre omfattende forandringer

På Dakofas konference den 23. oktober 2024 blev de kommende ændringer gennemgået, og fokus var på de store administrative og økonomiske udfordringer, der venter både offentlige og private aktører. Dialog og samarbejde mellem aktørerne og myndighederne er afgørende for at få reformerne til at lykkes.

På konferencen var en bred skare af aktører fra affalds- og ressourcesektoren samlet for at få indsigt i de kommende rammebetingelser i 2025. Oplæg fra Miljøstyrelsen, Energistyrelsen og Forsyningstilsynet gav et overblik over de væsentlige ændringer, der venter sektoren. Fokus var på nøgleområder som en styrket genanvendelsessektor, nye tilsyns- og klassificeringskrav, udvidet producentansvar for emballage samt den nye organisering af forbrændingssektoren.

Nogle af de konkrete udfordringer, som blev taget op på konferencen, var:

♻️ Stor administrativ opgave: Kommunerne står over for en stor opgave med at tilpasse sig de nye krav om adskillelse af affalds- og miljøtilsyn. Samtidig er det en udfordring, at den endelige lovgivning endnu ikke er på plads, hvilket komplicerer planlægningen.

♻️ Mange komplekse ændringer: Flere omfattende reformer, herunder ændringer i affaldsforbrændingssektoren, skal implementeres samtidig med, at der er stor uvidenhed omkring fremtidige priser, gebyrer mm. Dette skaber betydelige administrative og økonomiske udfordringer for både kommuner og virksomheder, hvilket kan bremse implementeringen.

♻️ Kort tid til implementering af producentansvaret: Producentansvaret for emballage træder i kraft om blot 11 måneder, men lovgivningen er endnu ikke fuldt udarbejdet, hvilket giver sektoren meget kort tid til at forberede sig.

♻️ Usikkerhed omkring detailregler: Der er stadig mange uklarheder om, hvordan de nye regler vil påvirke de enkelte aktører. Der er behov for yderligere afklaring, informationer og løbende dialog med myndighederne.

På trods af de mange udfordringer var der enighed blandt deltagerne om, at hele sektoren er engageret i at få reformerne til at lykkes. Styrelserne og Forsyningstilsynet udtrykte en klar interesse i at få input fra aktørerne, og der var en fælles forståelse af, at samarbejde er nøglen til at sikre en succesfuld implementering.

Dakofa understregede, at deres rolle som samlende platform for dialog er afgørende for, at sektoren kan arbejde sammen om at finde løsninger og fremme en klimaneutral affaldssektor. Tak til alle for en dag fyldt med indsigt og samarbejde. Og stor tak til alle oplægsholdere; Charlotte Moosdorf og Katrine Rafn fra Miljøstyrelsen, Ølgaard Lisbet fra Energistyrelsen og Michael Sverdlin-Højer fra Forsyningstilsynet og tak til Niels Bukholt, Karen Lübben, Morten Harboe-Jepsen og Hanne Johnsen for deres input til, hvad de nye rammebetingelser betyder for de forskellige aktørgrupper i sektoren.

Relaterede nyheder