Debat om indkøbsposer - Miljøstyrelsen inviterer nu til dialogmøde
Den nyligt udgivne Life Cycle Assessment af indkøbsposer har medført debat i danske medier. Særligt en delkonklusion fra rapporten om, at en stofpose, alt after bomuldsdyrkningsmetode, skal genbruges 7.100-20.000 gange før den er lige så miljøvenlig som en plastpose, fik stor opmærksomhed.
Både rapporten og ovenstående delkonklusion mødte efterfølgende kritik. Kritikken samler sig især om to punkter:
Rapportens forudsætninger
Her er det blandt andet fremført, at rapporten bygger på gamle data, at der ikke tages højde for, at materialer genanvendes, men forbrændes, efter endt brug, samt at plast henkastet i naturen og udledning af mikroplast ikke er medtaget i beregningerne. Endelig er de stofposer der regnes på i rapporten mindre end plastposerne; der skal derfor fx anvendes to økologiske stofposer for hver plastpose i undersøgelsen.
Den fremførte konklusion
Det fremførte tal på 7.100-20.000 brugscykler er blevet kritiseret for at være vurderingen på én miljøparameter, nemlig nedbrydning af ozonlaget. Havde andre miljøparametre været valgt, havde tallet været et andet (fx klimapåvirkninger 149 gange). Kritikere anfører også, at de ozonnedbrydende stoffer for længst er udfaset og at rapporten derfor bygger på forældet data.
Kritikken er på enkelte punkter imødekommet af forskerne bag rapporten, som medgiver, at mere tid og bedre data havde givet mere præcise resultater. Der er dog stadig opbakning til rapportens konklusion: Stofposen skal anvendes tusindevis af gange, før den er mere miljøvenlig end plastposen.
Debatten om rapporten får nu Miljøstyrelsen til at indkalde forskere og interessenter til møde om rapporten. Mødet forventes afholdt efter Påske.