Debat om grønne erhvervsuddannelser på Klimafolkemødet

På det hidtil største Klimafolkemøde i Middelfart var der bl.a. diskussion af nye landspolitiske tiltag til erhvervsuddannelse med større fokus på klima og miljø. Og måske kan nyt, grønt håndværkerfradrag bruges til reparationer.

Det årlige Klimafolkemøde i Middelfart løb af stablen den 29. – 31. august 2024 med flere end 400 folkelige, faglige og politiske debatter, workshops og samtalesaloner, og 100 boder faciliteret af frivillige, private, virksomheder og foreninger. Der var i alt 40.000 deltagere i løbet af de tre dage – næsten en fordobling ift. 2022.

Tre nye klima-erhvervsskoler
På arrangementet ”Grønne erhvervsuddannelser?” faciliterede Asser Tønnesen fra Danske Byggecentre en debat mellem folketingsmedlemmerne Anni Matthiesen (V) og Thomas Skriver Jensen (A) sammen med Rikke Christoffersen (direktør på Aalborg Handesskole og næstformand for DEG-lederne, Danske erhvervsskoler og – gymnasier) og Oskar Charlie Dahlin (bygningssnedkerlærling, Lærlinge for Bæredygtighed).

Håndværkere og det meste byggeri er meget konservativt og bygger med laveste pris som fællesnævner huse af beton, glasuld og plastmembraner, de rene astmafælder, startede lærlingen med at lægge ud. Næstformanden for DEG bakkede op med at der skal være mere bevidsthed om materiale-indkøb og viden om de forskellige byggematerialer. Facilitatoren fra Danske Byggecentre havde forinden fortalt om udfordringerne med at sælge og fremme de nyere ikke-mineralskbaserede byggematerialer – der mangler både viden om og erfaring med anvendelse af de nye materialer, og der udestår arbejde med at certificering af materialerne.

Herefter pointerede de to folketingsmedlemmer, at der er stort fokus på erhvervsuddannelserne lige nu og med store beløb på finansloven til at fremme uddannelserne og få mere om klima og bæredygtighed ind i uddannelserne. De nye midler på finansloven skal bl.a. anvendes til at bygge tre nye klima-erhvervsskoler, og det offentliggøres snart, hvor de tre skoler kommer til at blive placeret. Skolerne skal gå en lille smule foran og dele viden med alle andre erhvervsskoler om, hvordan uddannelserne kan have mere fokus på bæredygtigt byggeri.

Håndværkerfradraget - måske også til genbrug og reparation
Endelig fremhævede Anni Matthiesen (V), at håndværkerfradraget kommer igen, og at det skal have en grøn klimarettet vinkel. Hvordan håndværkerfradraget konkret skal udmøntes med fokus på klima skal nu forhandles på plads i folketinget. Venstrepolitikeren pointerede, at det er nu, at organisationer skal på banen med gode forslag til de relevante folketingspolitikere til denne udmøntning. Hun opfordrede også til, at konkrete ideer om fradrag for genbrug og reparationer præsenteres overfor politikerne som del af det klimarettede kommende håndværkerfradrag.

Læs evt. mere om det genoplivede håndværkerfradrag i Skatteministeriets pressemeddelelse her og i bladet Bolius’ artikel her.

Region Syddanmark og Middelfart Kommune sammen om Klimafolkemødet
Klimafolkemødet har siden 2019 haft som mål at være en national begivenhed. Det er baseret på en strategisk samarbejdsaftale mellem Region Syddanmark og Middelfart Kommune, hvor formålet er at skabe løsninger på klimaudfordringen og inspirere både borgere, beslutningstagere, virksomheder og organisationer til handling. Antal deltagerne i Klimafolkemødet er steget støt fra 9.000 i 2021, 21.000 i 2022, 34.000 i 2023 og nu til 40.000 i 2024. Der var også rekordstort antal arrangementer og boder i 2024 hjulpet godt på vej af 1. mio. kr. på den endelige Finanslovsaftale 2024. Der er i regeringens udkast til Finanslov 2025 ikke på forhånd afsat midler til Klimafolkemødet i 2025.

Klimafolkemødet i Middelfart vender tilbage den 28. – 30. august 2025.

Relaterede nyheder