De nye ecodesign-krav er først på vej for tekstiler, jern og stål
Dakofa afholdt et online-seminar den 23. januar om den nye Ecodesign-forordning. Her forklarede Miljøministeriet, v. Mathias Bach Kirkegaard, flere af de nye bestemmelser i den nye aftaletekst med den kommende Ecodesign-forordning. DI v. Louise Bünemann, som en af de øvrige oplægsholdere på seminaret, kom bl.a. ind på, hvordan virksomhederne kan forberede sig på de kommende, men pt ukendte, krav.
Kommende produktkrav og et digitalt produktpas
De delegerede retsakter, som skal implementere de konkrete præsentations- og informationskrav (ecodesign-kravene) til de forskellige produktgrupper, vil som udgangspunkt forholde sig til 18 forskellige aspekter – herunder bl.a. holdbarhed, reparation, miljømæssige fodaftryk og indhold af kemiske forbindelser (se artikel 5 og Annex 1). Miljøministeriet fremhævede, at evt. ecodesign-krav vedr. indhold af kemiske forbindelser kun må vedrøre cirkulariteten af produktet, dvs. genanvendelse mv., mens andre miljø- og sundhedsforhold fortsat skal reguleres gennem REACH.
Forordningen kræver også, at der skal udarbejdes et digitalt produktpas for de forskellige produktgrupper, som det enkelte produkt skal linkes til ifm. salg og ved informationssøgning i brugsfasen og ved håndteringen efter brugsfasen. Miljøministeriet nævnte, at tre pilotprojekter for henholdsvis batterier, tekstiler samt elektriske og elektroniske produkter bliver starten på at udvikle og teste det kommende produktpas. Forbrugerrådet Tænk, v. Vagn Jelsøe, var positiv stemt overfor produktpasset men lagde vægt på, at oplysninger om sundhed og sikkerhed skal gives fysisk sammen med produktet.
Udover de 18 forskellige aspekter iht. ecodesign-kravene, som skal implementeres gennem en delegeret retsakt, så skal kommissionen fremsættes særskilte retsakter med forbud mod destruktion af usolgt beklædning, inkl. accessories, samt fodtøj, og kommissionen kan evt. forslå retsakter med lignende forbud for andre forbrugsprodukter (artikel 20a-20b og Annex VIIa). Kommissionen har også mulighed for at foreslå særskilte retsakter med krav til grønne, offentlige indkøb, og disse tænkes udarbejdet parallelt med de kommende ecodesign-retsakter.
Prioriterede produktgrupper
Miljøministeriet nævnte, at de forberedende arbejder med at opstille de kommende ecodesign-krav allerede var igangsat for tekstiler, jern og stål. Den samlede liste af prioriterede produktgrupper, som står først for mht. nye ecodesign-krav, omfatter følgende (jf. artikel 16):
- jern, stål, aluminium
- tekstiler, især tøj og fodtøj
- møbler, herunder madrasser
- dæk
- rengøringsmidler, maling, smøremidler, kemikalier
- energirelaterede produkter (de gennemførelsesforanstaltninger, der skal revideres eller nydefineres)
- informations- og kommunikationsteknologi-produkter og anden elektronik
- og i 2029 muligvis for cement mht. miljøet og CO2-fodaftryk
Hvordan kan virksomhederne forberede sig?
DI fremhævede, at virksomhederne kan forberede sig på de kommende ecodesign-produktkrav ved bevidst at arbejde med med ressourceeffektivitet og anvende livscyklusvurdering som prioriteringsredskab. Mere cirkulære virksomheder må også forventes at være bedre forberedt på strammere produktkrav mht. miljøpåvirkninger.
Virksomhederne kan også forberede sig på de kommende ecodesign-informationskrav og det digitale produktpas. Det er vigtigt at afdække indhold og oprindelse af materialer og komponenter, fordi nye data vil blive efterspurgt. Ud over den nødvendige dialog med aktører i værdikæder, vil en intern dialog i virksomheder være nødvendig for den fremtidige, krævede digitale håndtering af data. Det skal også overvejes, om virksomheden selv vil stå for sit digitale produktpas eller vil købe det som en service fra andre.