Cirkularitet af PET/polyester emballage og tekstiler i Europa
Rapporten, som er en sammenfattende rapport over mere 80 offentliggjorte rapporter, er den første i en serie, der udforsker cirkularitetsveje for PET/polyester. Undersøgelsen ser nærmere på den viden, der er tilgængelig vedrørende PET/polyestergenanvendelse via depolymerisering sammen med mekanisk genanvendelse og genbrug i en cirkulær økonomi for både emballager og tekstiler.
Følgende tre forskningsresultater fremhæves:
- Nutidens PET/polyester-system i Europa er for det meste ikke cirkulært. Systemet er overvejende afhængigt af virgin produktion ved brug af fossilt brændstof-baserede råvarer.
- Kemiske genanvendelsesteknologier til PET/polyester kan øge cirkulariteten ved at komplementere mekanisk genanvendelse og upcycling af svært genanvendeligt plastaffald til genanvendt PET/polyester af høj kvalitet.
- Den komplementære anvendelse af mekanisk genanvendelse, kemisk genanvendelse og genbrug i PET/polyester-systemet har samlet set et potentiale til at optimere de miljømæssige og samfundsøkonomiske fordele.
I gennemsnit ender ¾ af al PET/polyester, der bringes på markedet, med ikke at blive genanvendt, hvilket betyder, at mere end ¾ af ny PET/polyester kommer fra fossilt brændstofbaserede råvarer (råolie og naturgas). Drikkeflasker udgør knap halvdelen af europæisk PET/polyester forbrug og resten bruges primært til at lave tekstiler (~35%) og bakker (~15%). Mindre end 10 % af alle polyestertekstiler og mindre end 20 % af de PET-madbakker, der markedsføres genanvendes. Genbrug af PET-emballage sker ikke på skala i Europa, bortset fra nogle få eksempler, såsom PET-drikke flasker i et genbrugssystem, der opererer i Tyskland, hvor disse udgør 15 % af flaskerne i vandsegmentet.
I Europa er der et genbrugsmarked for polysterbeklædning, der udgør ~20% af det samlede antal forbrug af husholdningstekstiler.
De aktuelle genanvendelsessatser for PET/polyester opnås primært gennem mekanisk genanvendelse af PET-flasker (vask, smeltning og omstøbning til Nye produkter). Klare PET-drikflasker er velegnede til mekanisk genanvendelse og har en brancheførende ydeevne med gennemsnitlig 50-55 % genanvendelsesprocent (sammenlignet med 32%-38% rapporteret for alle plastikemballager). I lande som har pantsystemer opnås helt op til 90 % genanvendelsesprocenter for klar
Af de 50-55% af PET-flasker, der bliver genanvendt i Europa, bliver cirka en tredjedel genanvendt til nye flasker resten genanvendes til produkter såsom tekstiler eller bakker. Det betyder, at omkring 17 % af de flasker, der bringes på markedet genanvendes til en ny flaske. Den nuværende markedsdynamik, hvor flasker genanvendes til andre produkter, tyder delvist på, at der er et behandlingsbehov for at opnå de nødvendige PET-specifikationer samt en relativ betalingsvillighed for genanvendt PET.
Der indføres en række støtteforanstaltninger, f.eks som krav til miljøvenligt design, separat indsamling af emballage og tekstiler og finansiering fra udvidet producent ansvarsordninger. Høje markedspriser for kontaktfølsomt genanvendt PET (ofte over jomfruelige PET-priser) indikerer høj efterspørgsels-og udbudsbegrænsninger fra eksisterende PET-genanvendelsessystem. De stigende krav vil kræve en hurtig opskalering af forsyninger af højkvalitets genanvendt PET/polyester i kommende år, sammen med udvidelsen af systemer, der opsamler og sorterer PET/polyester til genanvendelse.
Rapporten indeholder et fint overblik og PET-flowet samt giver et indblik i, hvor meget der genanvendes i dag, men opsigtsvækkende er det, at rapporten klart viser, at der ikke eksisterer tal på, hvor meget, der genanvendes af hele den store mængde polyester, der anvendes i tekstiler. Rapporten estimerer derfor, at genanvendelsen af polyester fra tekstiler ligger under 10%. Tekstilbranchen aftog i 2020 ca. 2,4MT, hvilket ikke er langt fra de ca. 2,8MT, der samme år blev anvendt til PET-flasker.
Læs mere her
Find rapporten her på Systemiqs hjemmeside.