Cirkulær omstilling i byggeriet til diskussion på DAKOFAs årskonference
Temaet cirkulært byggeri blev introduceret med et inspirationsoplæg fra Maya Færch, der er chefkonsulent og leder af Lendager Groups afdeling for bygherrerådgivning. Maya Færch slog i sit oplæg et slag for nødvendigheden af en cirkulær omstilling i den danske byggebranche. Der er brug for udvikling og forandring i form af bl.a. design og digitalisering, og der er ingen tvivl om, at bæredygtighed og cirkulær økonomi vil og skal drive den nødvendige udvikling i branchen, sagde Maya Færch.
Der er brug for et helt nyt mindset i branchen. Der er brug for at fokusere på potentialerne i den forandring som branchen står overfor. Vi skal væk fra forretningsmodeller, der udelukkende baserer sig på at være ”less bad” og derimod satse på for regenerative modeller, hvor materialerne, der anvendes udgør en fremtidig mulighed for vækst og bæredygtig udvikling. Maya Færch fremhævede herunder forskellen mellem at værktøjerne risikovurdering og potentialekortlægning.
Maya Færch gav et indblik i en række vigtige cirkulære aktiviteter, der skal i spil, og herunder blev der særligt peget på materialekortlægning, bygningspas, design og digitalisering. Maya Færch er af den overbevisning, at hvis byggebranchen fortsat skal skabe vækst, så er der brug en radikal omstilling. Mulighederne er der, og hvis branchen tager teten, vil der i fremtiden ikke være behov for affaldssektoren, sagde Maya Færch.
Maya Færchs inspirationsoplæg 'A changemaker's guide to the future' (Hvad byder fremtiden på for byggesektoren?) kan ses her.
Workshop om bygge- og anlægsaffald og cirkulært byggeri
Der deltog ca. 65 personer i eftermiddagens workshop om bygge- og anlægsaffald og cirkulært byggeri, som skulle ende ud med at videregive 6 forslag til Miljøministeren, tre ambitiøse og tre minimumsinitiativer. Igennem en hektisk proces på 60 minutter spillede deltagerne deres ideer ind og udvalgte, igennem en række afstemninger, 6 følgende anbefalinger.
Minimumsinitiativer:
- Indføre incitamenter i form af genanvendelsesprocenter for særlige materialer og en skatterabat ved anvendelse af cirkulære materialer.
- Adgang til affaldet – afklaring af hvem, der har retten til affaldet
- Landsdækkende, ensartet forvaltningsgrundlag (Grænseværdier, analyseparametre, tilsynspraksis, krav om selektiv nedrivning)
Ambitiøse initiativer:
- Omstilling til en cirkulær nationaløkonomisk politik
- Krav til ressourcepas for nye bygninger, indeholdende anbefalinger til, hvordan materialerne senere kan bruges.
- Sikre upcycling frem for downcycling, særligt for de store fraktioner som beton, sanitet og isoleringsmaterialer
De seks initiativer vedr. bygge- og anlægsaffald, som blev videregivet til ministeren, og de øvrige 12 initiativer, som også nåede frem til den fælles afstemning under workshoppen, kan alle læses her.