Biodiversitetspartnerskabet overrækker deres anbefalinger
Anbefalingerne er overleveret i en rapport, der også skitserer de 5 væsentligste årsager til tabet af diversitet, som værende:
- Ændring af arealanvendelse ved fx omlægning af skov til landbrug eller dræning af landområder
- Direkte udnyttelse af naturressourcerne fx fiskeri og udnyttelse af biomasse, herunder fx træ, palmeolie og soja
- Klimaforandringer, da globale temperaturstigninger påvirker biodiversitet negativt
- Forurening gennem fx udledning af kemikalier til naturen, skadelige luftpartikler og udledning af mikroplast
- Invasive arter, der spredes på tværs af kloden via det globale handelsnetværk
Ifølge rapporten har mange virksomheder allerede i dag fokus på at reducere deres negative aftryk på klimaet og ønsker at bidrage til at løse biodiversitetskrisen ved at ændre måden, de producerer varer på, og ved at lave bio-diversitetsfremmende indsatser.
Ifølge partnerskabet er der primært to årsager til virksomheders stigende interesse for at bidrage til at løse biodiversitetskrisen:
- For det første leverer naturen en række ressourcer, som virksomhederne er direkte eller indirekte afhængige af, og som er afgørende for virksomhedernes økonomi såvel i dag som i fremtiden. Det betyder, at flere og flere virksomheder er bevidste om deres afhængighed af naturen og de risici, virksomhederne står overfor, hvis ikke de gør noget ved deres negative indvirkninger på klima, miljø og biodiversitet. I visse tilfælde kan frivillige biodiversitetstiltag også vise sig at være økonomisk fordelagtige for virksomheder på kort sigt, f.eks hvis det medfører mindre ressourceforbrug eller kan øge forbrugernes interesse for en virksomheds produkter eller services. Af de årsager har banker, investorer og andre aktører i den finansielle sektor også et stigende fokus på biodiversitet.
- For det andet er virksomhedernes ønske om at bidrage til at løse biodiversitetskrisen forstærket af den omfattende EU–regulering, der medfører øgede krav til bl.a. bæredygtighedsrapportering, sporbarhed og due diligence. Både den eksisterende og den kommende EU–lovgivning på biodiversitetsområdet vil udgøre en økonomisk byrde for virksomheder, når de skal efterleve kravene. Den økonomiske byrde kan især være betydelig for SMV’er, hvor omkostningerne som følge af lovgivningen er forholdsvis større sammenlignet med større virksomheder. Sammentænkning af frivillige biodiversitetsindsatser og reguleringskrav er derfor vigtigt for virksomhedernes engagement og de økonomiske omkostninger, som krav og frivillige indsatser kan medføre.
Visionen for anbefalingerne er, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030 samt bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land.
Biodiversitetspartnerskabet anbefaler på denne baggrund:
- At virksomheder kortlægger indvirkninger og afhængigheder af biodiversitet, undgår eller reducerer negative indvirkninger på biodiversitet og bidrager til at beskytte og genoprette biodiversitet, samt bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.
- At branche- og erhvervsorganisationer arbejder for, at virksomheder undgår eller reducerer deres negative biodiversitetsaftryk, bidrager til naturgenopretning og bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.
- At regeringen og myndighederne understøtter virksomhederne i at udvikle og forbedre biodiversitetsindsatser, samt går forrest og viser, hvordan man kan reducere sin indvirkning på biodiversitet og bidrage til samlet fremgang for biodiversiteten.
- At videninstitutionerne fokuserer på data- og vidensopbygning, der understøtter virksomhedernes og myndighedernes arbejde med biodiversitet.
- At det bredt sammensatte Biodiversitetspartnerskab fortsættes og i fællesskab nedsætter tematiske underarbejdsgrupper, der kan bidrage til at understøtte virksomheders biodiversitetsindsatser yderligere.
Læs hele rapporten med alle anbefalingerne her på Miljøministeriets hjemmeside
Dakofa afholder den 19. juni et online-seminar, hvor de nye EU-regler for bæredygtig afrapportering gennemgås og debatteres. Du kan læse mere om dette seminar her, hvor du også kan tilmelde dig.