Biodiversitet: udkast til dansk handlingsplan i høring samt EU's mål indmeldt til FN
21. august 2024

Biodiversitet: udkast til dansk handlingsplan i høring samt EU's mål indmeldt til FN

Miljøministeriet har sendt udkast til national handlingsplan for biodiversitet i høring med frist for høringssvar 3. september 2024. Og EU har fremlagt mål for gennemførsel af FN’s ramme for biodiversitet. Begge dele relaterer til krav i FN’s Biodiversitets konvention.

Udkast til national handlingsplan for biodiversitet

Den 19. december 2022 tiltrådte Danmark og 195 andre parter til FN’s Biodiversitets konvention (herunder EU) den såkaldte Kunming-Montreal aftalen. Alle parter har forpligtet sig til, at de inden COP16 i efteråret 2024 skal følge op på Kunming-Montreal-aftalen med nationale planer.

Med udkast til dansk national handlingsplan for biodiversitet præsenteres nationale initiativer, der bidrager til Kunming-Montreal aftalens 23 globale målsætninger frem mod 2030. Handlingsplanen opridser en række strategier og retsakter fra Danmark og EU, som direkte og indirekte påvirker biodiversiteten.

Relevante afsnit for vores sektorer er bl.a. Kapitel 3 Mere og bedre natur (Afsnit C, Forurening) og Kapitel 4 Sektorintegration af natur og biodiversitet (Afsnit A, Cirkulær økonomi, grønne offentlige indkøb og affald).

Der er frist for evt. høringssvar den 3. september 2024. Find Miljøministeriets høringsbrev her og udkast til national handlingsplan for biodiversitet her. Se evt. også listen over høringsparterne her.

EU’s mål for gennemførelse af den globale Kunming-Montreal-ramme for biodiversitet

Europa-Kommissionen har fremlagt EU's mål for gennemførelsen af den globale Kunming-Montreal-ramme for biodiversitet. De er nu offentligt tilgængelige via onlinerapporteringsværktøjet.

EU's mål omfatter alle dem, der blev opnået enighed om i den globale ramme for biodiversitet på den 15. partskonference under Konventionen om den biologiske mangfoldighed (CBD) i december 2022. Målene beskriver, hvordan EU planlægger at bidrage til at nå de globale mål, og knytter an til relevante lovgivningsmæssige og ikkelovgivningsmæssige politiske instrumenter på EU-plan.

EU's biodiversitetsstrategi for 2030 og den omfattende naturgenopretningslov med dens bindende mål om at genoprette forringede økosystemer udgør et solidt grundlag for at opfylde internationale forpligtelser. Kommissionen henviser bl.a. også til Fit for 55-pakken og det 8. miljøhandlingsprogram frem til 2030.

Onlinerapporteringsværktøjet er afgørende for gennemsigtigheden i gennemførelsen af den globale biodiversitetsramme. Det er en del af et bredere sæt bestemmelser om planlægning, overvågning, rapportering og revision, som var en central prioritet for EU og dets medlemsstater i forhandlingerne på CBD COP15 i december 2022.

Læs evt. hele Kommissionens nyhed "EU submits targets to implement Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework" fra den 2. august 2024 her.

Relaterede nyheder