Bæredygtighedsrapportering - ingen forventning om perfektion de første år

Erhvervsstyrelsen sætter i ny publikation fokus på udfordringer og forventninger til de første år med bæredygtighedsrapportering - og erklæringsarbejde. I forlængelse heraf orienteres der også om vejledning, kontrol og tilsyn.

Den nye publikation ”Bæredygtighedsrapportering – og Erklæringsarbejde” indeholder relevant information for alle, der beskæftiger sig med bæredygtighedsrapportering, herunder både virksomheder, der allerede er omfattet af reglerne eller snart bliver det, men også virksomheder, der skal foretage erklæringsarbejde i forbindelse med bæredygtighedsrapportering.

Det fremgår blandt andet, at erhvervsstyrelsen i deres arbejde med at føre kontrol og tilsyn vil fokusere på vejledning og dialog, så fejl rettes fremadrettet.

Overgangen til den nye bæredygtighedsrapportering kan virke udfordrende i de første år. Kravene er komplekse og kræver væsentlige forbedringer i dataindsamling og rapportering.

Det vigtigste er dog ifølge erhvervsstyrelsen at tage det første skridt. Formålet med CSRD og taksonomiforordningen er at fremme transparens og langsigtede forbedringer – ikke at opnå fejlfri rapportering fra dag ét. Det fremhæves, at EU, myndigheder og interessenter er klar over, at der vil være en læringskurve – både for virksomheder, bæredygtighedsrevisorer, myndigheder og også for Kommissionen og European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) selv.

De nye rapporteringskrav er omfattende, og det kan virke som en stor opgave at skulle leve op til dem fra starten. European Sustainability Reporting Standards (ESRS-standarderne) indeholder flere indfasningsmuligheder, som giver tid til gradvist at tilpasse og styrke rapporteringspraksis.

Erhvervsstyrelsen opfordrer til at udnytte indfasningsmulighederne til at fokusere på de vigtigste områder først og samtidig opbygge de nødvendige systemer og processer til at håndtere de fulde krav på længere sigt. Virksomhederne kan med fordel særligt gøre brug af de indfasningsmuligheder, der vedrører værdikæden såvel som de finansielle effekter. Dette vil ikke alene være en hjælp for de virksomheder, der er omfattet af reguleringen, men vil også være en hjælp til små og mellemstore underleverandører, idet det kan reducere den mængde data, som underleverandører skal rapportere til kunder omfattet af krav om bære dygtighedsrapportering.

Læs mere her

Du kan læse Erhvervsstyrelsen nye publikation her

Du kan læse Erhvervsstyrelsens vejledning og oversigt over de indfasningsmuligheder her

Relaterede nyheder