Arbejdstilsynet: nedrivning af asbestholdige bølgetage skal anmeldes og der skal bruges åndedrætsværn under arbejdet
Som arbejdsgiver skal du gå ud fra, at det ved nedrivning af asbestholdige bølgetage er nødvendigt at bruge åndedrætsværn under arbejdet for at overholde grænseværdien for asbest, og at arbejdet er omfattet af lovgivningens krav om anmeldelse til Arbejdstilsynet og adgang til to omklædningsrum adskilt af et baderum. Det skriver Arbejdstilsynet på deres hjemmeside den 3. juli 2024.
Projektet er blevet gennemført for at få mere viden om overholdelsen af grænseværdien for asbest, der den 1. januar 2022 i Danmark blev skærpet fra 0,1 fibre/cm3 til 0,003 fibre/cm3.
Der er i projektet foretaget luftmålinger under udførelse af asbestarbejde som bl.a. nedrivning af asbestholdige bølgeplader og facadebeklædning og nedtagning af forseglede rørinstallationer med asbestholdig isolering.
De gennemførte luftmålinger viser, at arbejde med nedrivning af asbestholdige bølgeplader, i modsætning til før skærpelsen af grænseværdien fra 1. januar 2022, hyppigt vil føre til asbestniveauer, der i luften i arbejdsområdet er højere end den skærpede grænseværdi. Det betyder, at nedrivning af asbestholdige bølgeplader som udgangspunkt ikke er et ”asbestarbejde med lavt støvniveau”, hvor grænseværdien for asbest i luften i arbejdsområdet klart ikke vil blive overskredet.
Projektets måleresultater indikerer også, at der under fjernelse af asbestholdige facadeplader og fjernelse af rør med forseglet asbestholdig isolering kan forekomme et asbestniveau, der er højere end grænseværdien.
Hvis du som arbejdsgiver vurderer, at et konkret arbejde med nedrivning af asbestholdige bølgeplader kan udføres som et asbestarbejde med lavt støvniveau, skal du kunne begrunde det, fx ved målinger.
Den nye bekendtgørelse, Bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet, Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 744, af 18. juni 2024, træder i kraft den 1. juli 2024. § 7 om autorisationsordningen træder dog først i kraft den 1. januar 2025.
Fra 1. januar 2025 skal virksomheder være autoriseret for at nedrive asbestholdigt materiale
Virksomheder skal søge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen. En virksomhed kan ansøge om autorisation, når virksomheden opfylder to grundlæggende krav:
- Virksomheden skal have et forhåndsgodkendt kvalitetsledelsessystem og
- Virksomheden skal have en godkendt fagligt ansvarlig, der skal være tilknyttet virksomheden i mindst 30 timer om ugen inden for virksomhedens normale forretningstid. Det betyder, at den fagligt ansvarlige skal være til stede i virksomheden for at sikre bemanding, instruktion og tilsyn med virksomhedens autorisationskrævende opgaver.
Autorisationsordningens betydning for private
Autorisationsordningen betyder, at privatpersoner fra 1. januar 2025 ikke selv må nedrive asbest, medmindre der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter, fx nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader.
Privatpersoner vil lovligt kunne nedrive fx et asbesttag frem til 1. januar 2025. Det er dog Arbejdstilsynets klare anbefaling, at private indtil da får hjælp fra professionelle firmaer til at fjerne asbest, da det kræver specialiseret viden at gøre det på en forsvarlig og sikker måde.
Af høringsnotatet fremgår det at "Andet asbestarbejde som vedligeholdelse og reparation af asbestholdige materialer vil fremover lige som i dag kunne udføres uden autorisation. Det betyder, at private også fremover vil kunne udføre arbejde med vedligeholdelse og reparation af asbestholdige materialer i fx egen bolig.
Arbejdstilsynet kan også oplyse, at autorisationsordningen ikke berører affaldsområdet. Transport af emballeret asbestaffald er ikke nedrivning af asbestholdigt materiale. Kun arbejde med nedrivning af asbest er autorisationskrævende."
Læs mere
Dagens Byggeri, 6. august 2024, Asbestregler skærpes inden ny lov træder i kraft.
Arbejdstilsynet, 3. juli 2024, Projekt om luftmålinger af asbeststøv er afsluttet – se rapporten fra Dansk Miljøanalyse.
Arbejdstilsynet, Fra 1. januar 2025 skal virksomheder være autoriseret for at nedrive asbestholdigt materiale.
Arbejdstilsynet, 1. juli 2024, Uddannelse for nedrivning af asbest fra 1. januar 2025.
Høringsportalen.
Asbest i arbejdsmiljøet.