AffaldPlus skal udføre flere undersøgelser af PFAS-forureninger
Det varslede påbud fremgår af en nyhed fra den 17. august på Miljøstyrelsens hjemmeside. Det fremgår bl.a. af styrelsens nyhed at:
- Forlev Deponi ligger ikke i et område med drikkevandsinteresser, men der er flere vandboringer og markboringer i umiddelbar nærhed. Endvidere er der direkte nedstrøms deponiet et større engareal, der delvis anvendes til græssende kvæg. [red.: Forlev Deponi ligger mellem Slagelse og Storebælt]
- Det fremgår af varslet om påbud, at de supplerede undersøgelser af jord- og grundvandsforureningen blandt andet skal afgrænse forureningen og fastlægge de geologiske- og hydrogeologiske sammenhænge i området samt menneskeskabte spredningsveje.
- Der skal også peges på metoder for, hvordan påvist forurening kan fjernes og, hvordan man kan forhindre yderligere spredning af forureningen i tiden op til oprensningen. Alle forslag skal som minimum sikre grundvand, arealanvendelse og overfladevand.
- Jord- og grundvandsprøver skal analyseres for både fire PFAS-forbindelser og 22 PFAS-forbindelser med lavest mulige detektionsgrænse.
I forhold til tidligere undersøgelser af PFAS-forureningerne fra Forlev Deponi uddybes det i nyheden, at det skal vurderes om der over tid kan ophobes PFAS-forbindelser både i jord, grundvand og overfladevand. Fødevarestyrelsen har tidligere i år udtaget analyser fra kvæget på engen omkring den nævnte grundvandsboring, og har fundet spor af PFAS-forbindelser, men ikke over den kommende grænseværdi for kød.
Se Miljøstyrelsens nyhed ”PFAS-undersøgelser ved losseplads på Sjælland” fra den 17. august 2022 her.
Se evt. Miljøstyrelsens informationsside "Bliv klogere på PFAS-forurening" her.
Deltag evt. i DAKOFAs hybrid-seminar ”PFAS i affaldssektoren – hvor findes det, og hvad kan der gøres” mandag den 22. august 2022 kl. 12-16, hvor bl.a. Miljøstyrelsen og AffaldPlus vil holde oplæg. Se program mv. her.