Ændring af Baselkonventionen med virkning fra 1/1 2025
Kommissionen har fremlagt to substantielt enslydende delegerede retsakter om ændring af forordning (EF) nr. 1013/2006 om overførsel af affald samt forordning (EU) nr. 2024/1157, som fra den 21. maj 2026 hovedsageligt vil erstatte 2006-forordningen.
Baselkonventionens partskonference besluttede på sit femtende møde i 2022 at underlægge elektrisk og elektronisk affald konventionens kontrolmekanismer (afgørelse BC 15/18). Disse ændringer vil forbedre kontrollen med grænseoverskridende overførsler af elektrisk og elektronisk affald og derved tilskynde til miljømæssig forsvarlig håndtering og bidrage til at bremse ulovlig grænseoverskridende transport af elektrisk og elektronisk affald.
Disse ændringer træder i kraft den 1. januar 2025, hvorfor der foretages identiske ændringer i de to forordninger.
Formålet med de delegerede forordninger er at implementere ovennævnte ændringer af Baselkonventionens bilag i EU-lovgivningen for eksport af affald ud af EU fra 1. januar 2025. For overførsel af affald indenfor EU vil kontrolmekanismen først blive fuldt implementeret 1. januar 2027. Her vil det digitale system for registrering af affaldstransporter være lanceret, hvilket vil mindske omkostningerne forbundet med anmeldelse af grønlistet affald.
Det vurderes, at de delegerede retsakter kun vil medføre mindre økonomiske konsekvenser for erhvervslivet, da langt det meste elektronikaffald i forvejen overføres som anmeldepligtigt affald og der først vil være stramninger for overførsler af affald inden for EU efter 1. januar 2027.
Det vurderes endvidere, at de delegerede retsakter vil have begrænsede økonomiske konsekvenser for staten, da sagsbehandlingen er gebyrfinansieret.
De delegerede retsakter vil øge beskyttelsesniveauet globalt, samt sikre en højere grad af miljømæssig forsvarlig behandling af en af de affaldsstrømme, der volder størst problemer for miljø og sundhed.
Den danske regering kan støtte, at Rådet ikke gør indsigelse mod udstedelsen af den delegerede retsakt. Der er frist for medlemsstaternes eventuelle indsigelser den 15. november 2024.
Du kan læse Miljøministeriets notat til Folketinget i sin helhed ved at trykke hér.