5,3 millioner nikotinposer ender i naturen og i det offentlige rum

Dette estimeres i en ny rapport fra Miljøstyrelsen, der samtidig fremhæver, at nikotin-indholdet i de brugte poser kan skade dyr samtidig med, at posematerialet, der minder om plast, kan skade miljøet.

DTU Sustain har udarbejdet rapporten for Miljøstyrelsen. Undersøgelsen viser blandt andet, at nikotinposerne efter brug indeholder op mod 63 procent af det oprindelige nikotin. Henkastningen af de brugte nikotinposer i naturen kan derfor, ifølge DTU, udgøre en risiko for især dyr, der forveksler nikotinposerne med noget spiseligt. Men det er ikke kun risikoen for forgiftning, der kan skabe problemer, når de brugte nikotinposer ender i naturen. Nikotinen i poserne kan også have potentielt skadelige effekter på miljøet, men en vurdering af omfanget heraf kræver ifølge DTU Sustain nærmere undersøgelser.

Ifølge rapporten er nikotinposer er typisk fremstillet af en form for semi-syntetisk cellulose (såsom viskose fleece) hvortil der er tilsat et bindemiddel i form af en (bionedbrydelig) polymer, som smelter ved opvarmning og dermed forsegler posens kanter. Indholdet i poserne består ifølge produkternes varedeklarationer af nikotin, stabilisatorer og fortykningsmidler, pH regulerende midler, fugtmidler, smagsstoffer, sødemidler og konserveringsmidler. Ifølge studier beskrevet i litteraturen er der desuden påvist indhold af formaldehyd og ammonium i nogle nikotinposer.

Nikotinposernes semi-syntetiske cellulose- baserede materiale har FTIR-spektre som er sammenlignelige med vådservietter, engangskarklude og cigaretfiltre, som består af henholdsvis viskose og celluloseacetat. Den største grad af lighed mellem spektre blev observeret for cigaretfiltre. På trods af, at cellulose er et naturligt og forholdsvis nedbrydeligt materiale, så vil modifikationer af denne grad påvirke materialets egenskaber og miljøskæbne herunder nedbrydelighed. Af samme grund kan nikotinposer, ligesom cigaretfiltre, potentielt anses som værende en form for semi-syntetisk polymer og dermed ’plast’. Dog er der en flydende overgang fra naturlige til syntetiske polymerer, hvilket udfordrer en entydig kategorisering af forskellige semi-syntetiske materialer, herunder brugte nikotinposer, som værende plastaffald. Nikotinposers miljøskæbne under miljørelevante forhold bør undersøges yderligere og bortskaffelse i naturen bør uanset minimeres.

Læs mere her
Du kan læse Miljøstyrelsen nyhed her, hvor du også finder link til selve rapporten.

Relaterede nyheder