3.184 tons madspild skal halveres inden 2030
Den 3. november 2022 vedtog de københavnske lokalpolitikere en målsætning om, at kommunens madspild skal halveres frem mod 2030. Allerede inden 2025 skal et delmål om en reduktion på 15 procent være opnået.
Tiltaget skal blandt andet ses i lyset af, at Københavns Kommune tidligere på året måtte droppe sin målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. En halvering af madspildet vil ifølge beregningerne udgøre en CO2-reduktion på cirka 20.000 tons.
Det er Econet, der har regnet sig frem til de store mængder madspild i en ny rapport, via 29 stikprøver. Eksempelvis viser rapporten, at over halvdelen af kommunens madspild forekommer under måltidsfasen – altså efter maden er blevet tilberedt og serveret for brugerne. Omkring en tredjedel af madspildet sker under tilberedningen og de resterende 16 procent spild består af madvarer, der ikke forbruges, før de kasseres.
I følge indstillingen til borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vil målene blive gennemført via ”bl.a. gastronomisk rådgivning, kurser og konkrete handlingsplaner i de enkelte forvaltninger, og vil blive fulgt op via årlige målinger. Hver forvaltning vil få et reduktionsmål.”
Tiltaget i Københavns Kommune skal desuden ses i lyset af, at Borgerrepræsentationen i 2019 har tilsluttet sig C40’s mål om en 50 % madspildsreduktion i 2030 gennem ”Good Food Cities Declaration”. Desuden er FN’s mål under verdensmål 12: ”Ansvarligt forbrug og produktion” en 50 % madspildsreduktion i 2030.
Arbejdet for at modvirke madspild i hovedstadskommunen starter primo 2023.
Du kan læse hele indstillingen til Borgerrepræsentationen ved at trykke hér.