225 forskellige kandidatuddannelser kan give adgang til at blive verifikator for virksomheders bæredygtighedsrapportering

Miljømæssige og sociale faktorer, menneskerettighedsfaktorer og ledelsesmæssige faktorer, herunder personalemæssige spørgsmål og bekæmpelse af korruption og bestikkelse, er blandt de faktorer, der gør, at Erhvervsministeriet har vurderet, at en række faggrupper med baggrund inden for det samfundsvidenskabelige, teknisk videnskabelige og naturvidenskabelige område er relevante.

Marianne Bigum (SF) har i Folketingets Erhvervsudvalg stillet følgende spørgsmål:

”Vil erhvervsministeren oplyse, hvorfor han mener, at alle 225 kandidatuddannelser, herunder samfundsvidenskabelige, tekniskvidenskabelige og naturvidenskabelige kandidatuddannelser, kan være adgangsgivende for at kunne ansøge om godkendelse som verifikator og give kompetencer til at kunne efterprøve virksomheders bæredygtighedsrapportering?”

 

Hertil svarer Erhvervsminister Morten Bødskov:

"Formålet med lovforslaget er netop at åbne markedet for andre faggrupper, som er relevante og kompetente ift. bæredygtighedsrapportering. Erklæring om bæredygtighedsrapportering forudsætter viden om bæredygtighedsspørgsmål, herunder miljømæssige og sociale faktorer, menneskerettighedsfaktorer og ledelsesmæssige faktorer, herunder personalemæssige spørgsmål samt spørgsmål vedrørende respekt for menneskerettighederne og bekæmpelse af korruption og bestikkelse.

Erhvervsministeriet har vurderet, at en række faggrupper med en baggrund inden for det samfundsvidenskabelige, teknisk videnskabelige eller naturvidenskabelige område er relevant i denne sammenhæng. Erhvervsministeriet finder, at disse faggrupper besidder relevant viden om bæredygtighedsforhold og dermed kan understøtte kvaliteten af og tilliden til erklæringer af bæredygtighedsrapportering.

For at sikre at verifikatorerne besidder de relevante kompetencer, er det derudover en forudsætning at have deltaget i udførelse af erklæringsopgaver om bæredygtighedsrapportering eller andre bæredygtighedsrelaterede opgaver i mindst 8 måneder.

Det vil fra 2026 yderligere være et krav, at verifikator skal have bestået en særskilt prøve om udførelse af erklæringsopgaver om bæredygtighedsrapportering for at opnå godkendelse som verifikator.

Det bemærkes desuden, at verifikatorer har pligt til at deltage i obligatorisk efteruddannelse, og der vil i den forbindelse bl.a. blive stillet krav om, at en del af denne efteruddannelse skal være inden for retlige krav og standarder for udarbejdelse af årsregnskaber."

 

Du kan læse spørgsmål og svar i sin helhed ved at trykke hér samt forslag til “Lov om uafhængige erklæringsudbydere vedrørende bæredygtighedsrapportering” hér.

Relaterede nyheder