Hvornår 18. juni 2024
kl. 09:30 - 15:00
Hvor Dakofas lokaler
Vesterbrogade 149, Bygning 8. 4.sal
1620 København V
Møde

Møde 18. juni 2024

På dette møde ser netværket nærmere på brugte tekstiler, herunder både genbrugsegnede tekstiler og tekstilaffald, der eksporteres ud af EU/OECD samt på EU-forhandlingerne om et udvidet producentansvar for tekstiler. Derudover præsenteres seneste nyt fra tekstilprojektet READY samt en ny kortlægning af tekstilproducenter i Danmark.

Under temaet eksport skal vi høre om projektet ” Sorting criteria for export of used textiles”, hvor der er blevet set på muligheden for at definere sorteringskriterier for genbrugsegnede tekstiler, der eksporteres. Derudover vil rapporten ”An evaluation of the socio-economic and environmental impact of the second-hand clothides trade in Ghana”, der er udarbejdet af den ghanesiske brancheforening for genbrugsimportører i Ghana, blive præsenteret. I forlængelse af disse to projekter/rapporter præsenteres den danske regerings EU-indstilling om skærpelse af reglerne i Baselkonventionen. I den forbindelse vil vi også få præsenteret indstillingens relation til den nye transportforordning, der ligeledes skærper reglerne for eksport af affald ud af EU/OECD. Endelig fremlægger Københavns Kommune en opsummering på arbejdet med det kommende udbud, hvor der blandt andet har været arbejdet med det kommunalpolitiske ønske om, at blandt andet genbrugstekstiler ikke må sendes til andre lande, men skal genbruges så tæt på København som muligt.

Efter eksporttemaet vil vi få præsenteret status for EU-forhandlingerne om et udvidet producentansvar for tekstiler, hvor vi vil zoome ind på nogle highlights i forslaget. Det udvidet producentsvar for tekstiler forhandles, som bekendt, som en del af en fokuseret revision af affaldsdirektivet, hvor der også foreslås regler, der skal gælde for det eksisterende EU-krav om separat indsamling af tekstilaffald fra 2025.

På mødet præsenteres også de første resultater fra det store forskningsprojekt READY, hvis hovedformål er at frembringe ny viden om, hvordan udtjente tekstiler kan genanvendes, samt hvordan ny produktionsteknologi kan sikre ansvarlighed i alle led af tekstilproduktionen. Forskergruppen skal også udvikle nye designs, som er både bæredygtige og har lang levetid, og endelig kommer forskerne til at udvikle nye cirkulære forretningsstrategier- og modeller. Projektet er ledet af Forskningscenter for kreative erhverv og professioner ved VIA University College.

Til slut præsenteres en ny kortlægning af tekstilfremstillingsvirksomheder i Danmark fra Designskolen Kolding. Denne kortlægning er udarbejdet som en del af One Textile Direction-projektet, som en del af TRACE-partnerskabet.

OBS! Der vil være kaffe kl. 9.30, og vi begynder selve mødet kl. 10.00.

En dagsorden for mødet findes til højre på denne side.