Hvornår - kl. -
Hvor
Online via ZOOM of YouTube
Deltagergebyr
Framelding Tilmelding er bindende efter
NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Webinar

Strategi og indsatser mod madspild - indspil til klimaarbejdet i kommuner og virksomheder

Få indblik i nogle af de nyeste resultater fra danske og udenlandske projekter samt værktøjer til at forebygge madspild i hele værdikæden.

Madspild er den del af madaffaldet, der kunne være spist, men som af forskellige årsager er blevet kasseret. I Danmark er den årlige mængde af madaffald opgjort til ca. 1,2 mio. tons, hvoraf madspild udgør ca. 800.000 tons (jf. "Handlingsplan for cirkulær økonomi" af juli 2021). Madspild forekommer i alle dele af fødevare-værdikæden "fra jord til bord".

FN har under Verdensmål 12: "Ansvarligt forbrug og produktion" vedtaget delmål 12.3, som også EU har tilsluttet sig:

Inden 2030 skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres.

Den danske regering har en målsætning om at reducere mængden af madaffald - inkl. madspild - i alle led af værdikæden for fødevarer fra jord til bord og at bidrage til, at FN’s Verdensmål 12.3 indfries. Det skal bl.a ske ved at følge mængden af madaffald i de forskellige fødevare-værdikædeled og mængden af genanvendt madaffald pr. indbygger.

Medarbejdere i kommuner og virksomheder, som arbejder med mad- og bioaffald, har derfor betydelig indflydelse på, hvordan fokus på indsamling og genanvendelse af madaffald kan være med til at tydeliggøre, at store dele af madaffaldet faktisk er madspild, som kunne være undgået. Ledelse og medarbejdere på tværs i organisationen skal således aktiveres for at opnå resultater.

Det kræver samarbejde på tværs i organisationerne og at affalds- og ressourcesektoren er med til at skabe forståelse og udvikle redskaber til hele fødevare-værdikæden. Webinaret vil være med til at klæde dig på til dette arbejde og giver indblik i forskellige tilgange og metoder mod madspild.

Program

12:30 - 12:40
Velkomst og introduktion
12:40 - 13:10
Konsekvenser ved madspild – CO2-effekt og værditab i værdikæden.

Nyt fra ONE\THIRD Tænketanken om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab

13:10 - 13:30
De første madspilds-resultater fra medlemmerne af ONE\THIRD tænketanken

Medlemmerne er fra hele fødevareværdikæden (på nær husholdninger) med en overvægt af medlemmer fra fødevareindustrien samt detail-og engrossektoren, og 29 danske fødevarevirksomheder har tilsluttet sig en fælles målsætning om at forpligte sig til at reducere deres madspild med 50 procent inden 2030.

13:30 - 13:40
Spørgsmål
13:40 - 14:00
Pause
14:00 - 14:25
Reducing consumer food waste using green and digital technologies - a global perspective from the UN Environment Programme

En ny rapport fra FN's miljøprogram viser hvordan man kan undgå madspild igennem forskellige strategier - fra forebyggelse til recirkulering. Rapporten giver anbefalinger og eksempler på madspildspolitikker og -initiativer samt præsenterer grønne og digitale teknologier mod madspild med relevans for virksomheder, offentlige myndigheder og NGO'er. Oplægget holdes på dansk - slides er på engelsk.

14:25 - 14:50
LIFE project i-RexFo: An innovative business model in the circular economy for food waste reduction

Oplægget beskriver i-RexFo modellen som metode til at udvikle anbefalinger til EU om skattemæssige instrumenter mod madspild og som model for offentlige forvaltninger til at fremme økonomisk og social bæredygtig cirkulær økonomi. Oplægget holdes primært på engelsk og med slides på engelsk.

15:50 - 15:15
Hvordan arbejder kommunen med madspild? Fokus på madspild i institutioner og dialogen med fødevareleverandører.

Erfaringer med madspildsmålinger, madspildsgruppe, fastsættelse af mål m.v.

15:15 - 15:25
Spørgsmål
15:25 - 15:30
Afrunding og tak for i dag

v/ DAKOFA

Relaterede arrangementer