Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

Hvornår - kl. -
Hvor
Online/via Zoom
Deltagergebyr
Pris medlemmer, ekskl. moms
- 400,00 DKK
Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
- 2.000,00 DKK
Pris, studerende, ekskl. moms
- 400,00 DKK
Tilmeldingsfrist 23. januar 2025
Framelding Tilmelding er bindende efter 15. januar 2025
NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Webinar

Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens baggrund og krav, og hvordan der i dag arbejdes for at øge genanvendelsen af kritiske råstoffer fra affald.

EU's nye Forordning 2024/1252 fastlægger en ramme for en mere sikker og bæredygtig forsyning med kritiske råstoffer, og forordningen vil få stor betydning for blandt andet affaldsforebyggelsen og genanvendelsen af kritiske råstoffer.

Den nye forordning oplister i alt 34 kritiske råstoffer, herunder fx kobber, litium, råfosfat og “sjældne jordarter”, som bl.a. anvendes i magneter. Ud af de 34 kritiske råstoffer er 17 defineret til at være af strategisk betydning. Kritiske råstoffer er nødvendige i begyndelsen af mange industrielle værdikæder og er ofte uundværlige input for en bred vifte af strategiske sektorer, herunder blandt andet vedvarende energi og den digitale industri.

Ifølge den nye forordning bør EU's samlede genanvendelseskapacitet kunne producere mindst 25 % af EU's årlige forbrug af strategiske råstoffer i 2030, og desuden skal genanvendelsen af hvert strategisk råstof fra affald skal være stigende. Kommissionen skal således, inden 2027, vedtage en delegeret retsakt, der fastlægger benchmarks for genanvendelseskapacitet for affaldsstrømme udtrykt som en andel af de strategiske råmaterialer, der er tilgængelige i de relevante affaldsstrømme. Kommissionen skal allerede inden den 24. maj 2025 vedtage en gennemførelsesretsakt, der skal indeholde en specificeret liste over produkter, komponenter og affaldsstrømme, der som minimum anses for at have et potentiale for genanvendelse af kritiske råstoffer. En øget og højere kvalitet i genanvendelsen af disse produkter som affald vil derfor i fremtiden komme langt mere i fokus. Der er forberedende arbejde i gang i nordisk regi om genanvendelse af affald med indhold af kritiske råstoffer, se bl.a. dette projekt og denne rapport).

Medlemsstaterne skal fremover udarbejde nationale programmer eller foranstaltninger for at udnytte potentialet for genanvendelse af de kritiske råstoffer. Foranstaltningerne skal også fremme affaldsforebyggelsen ved øget genbrug og reparation af produkter og komponenter med indhold af kritiske råstoffer. Disse programmer kan fremover fremgå af de nationale affaldshåndteringsplaner.

På webinaret får du:

  • overblik over udfordringerne med de kritiske råstoffer
  • kendskab til den nye forordnings krav og tidsplaner for dens implementering
  • indblik i kommunes, virksomheds og forsknings arbejde med genanvendelse af de kritiske råstoffer i affald

 

Program

13:00 - 13:10
Indledning

v/ Morten Carlsbæk og Mette Skovgaard, Dakofa

13:10 - 13:35
Forbrug, forekomst og forsyning af kritiske råstoffer i EU, Norden, Grønland og Danmark

v/ Jakob Kløve Keiding, GEUS

Oplægget vil sætte rammen for råstofudfordring, som GEUS ser den i disse år - særligt ift. den grønne omstilling. Hvad er mulighederne og udfordringerne for at styrke Europas forsyningssituation med udgangspunkt i den nye forordning? Hvordan er Danmarks og Grønlands position ift. forsyning af kritiske råstoffer? GEUS' har bl.a. arbejdet med de kritiske råstoffer i sit Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer.

13:35 - 14:00
Forordningen om kritiske råstoffer samt planen for implementering i Danmark

v/ Mie Polk, Erhvervsministeriet, og Søren Bukh Svenningsen, Miljø- og Ligestillingsministeriet

I oplægget opridses de centrale elementer i Critical Raw Materials Act, herunder strategiske projekter, single point of contact, CRMA bestyrelsen, programmer for cirkularitet, nyttiggørelse af affald og permanente magneter. Herefter siges lidt om tilgangen til implementeringen, nationalt og internationalt.

14:00 - 14:10
Pause
14:10 - 14:20
Kortlægning og undersøgelse af potentialer for genanvendelse af kritiske råstoffer fra affald

v/ Rune J. Clausen, GEUS

14:20 - 14:35
Recycling City – areal til strategisk erhvervsudvikling med fokus på recycling af kritiske råstoffer

v/ Thorbjørn Stenholm, Erhvervshus Nord

En kortlægning af Frederikshavn Kommunes erhvervspotentialer ledte til en strategisk indsats indenfor genanvendelse med Recycling City, 330 nye arbejdspladser og en markant, ny genanvendelsesvirksomhed til bl.a. olieboreplatforme. De kritiske råstoffer arbejder kommunen med i EU-samarbejdsprojekt Raw4Res og i den kommende Helhedsplan for 10 km2 Recycling City med udgangspunkt i kommunens Planstrategi 2024-27 og Klimaplan 2030.

14:35 - 15:00
Forordningens indflydelse på teknologiudviklingen for udvinding af kritiske råstoffer fra affald

v/ Göran Christiansson, Stena Recycling Research & Development

Der gives et overblik over koncernens arbejde med de kritiske råstoffer, og hvordan de planlægger at øge genanvendelse heraf i de kommende år. Der er flere interessante områder med nye potentialer – til trods for at de tilgængelige teknologier er (for) dyre og jomfruelige råstoffer (for) billige.

15:00 - 15:15
Diskussion og afrunding

v/ Dakofa

Relaterede arrangementer