Mere genanvendt beton i byggeriet – hvad skal der til?

Hvornår - kl. -
Hvor
Dakofas lokaler
Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal,
1620 København V
Deltagergebyr
Framelding Tilmelding er bindende efter
NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Hybrid-seminar

Mere genanvendt beton i byggeriet – hvad skal der til?

Dakofa og Bygherreforeningen inviterer til seminar for at vi kan blive klogere på, hvad der skal til for at bruge mere genanvendt beton på en sikker måde.

Prognoser viser, at efterspørgslen på råstoffer vil stige i fremtiden på grund af væksten i samfundet og behovet for nye anlægsinvesteringer i det meste af landet. Samtidigt viser andre prognoser, at adgangen til nationale ressourcer som sand og grus er væsentligt udfordret. Derfor vil Regeringen udarbejde en råstofplan, som skal understøtte en bæredygtig udvinding af sand og grus samt mere genanvendelse af byggematerialer, i et forsøg på at balancere udbud og efterspørgsel.

Bygge- og anlægssektoren genererer lidt over 5 mio. ton affald om året, og heraf udgør beton en fjerdedel, dvs. 1,25 mio. ton. Halvdelen heraf bliver i dag nedknust og nyttiggjort som vejfyld og lignende. Hvis betonen i stedet bliver genanvendt som opgraderet ressource som fx tilslag i ny beton, kan den erstatte nye råstoffer som sten, grus og sand højere oppe i affaldshierarkiet.

Der eksisterer allerede flere muligheder for at genanvende beton fra nedrivning af bygninger og der sker også en del innovation på området. Der er også standarder, der er med til at sikre kvaliteten af den genanvendte beton i forskellige anvendelser. Det skal vi høre mere om.

På seminaret vil vi præsentere erfaringer fra fremstilling af beton med genanvendt tilslag i høj kvalitet og erfaringer med at anvende den genanvendte beton i konkrete byggerier. Desuden vil vi fokusere på de spørgsmål, som bygherrer, entreprenører og rådgivere måtte have, inden de kaster sig ud i at bruge genanvendt beton i deres næste byggeri. Det kan være spørgsmål om, hvad man skal huske i byggeprocessen, om det er dyrere end ny beton, og om kan man reducere CO2-udledningen.

Program

12:00 - 12:30
Let frokost (sandwich)

Til de fysisk fremmødte

12:30 - 12:45
Velkomst og introduktion

Mette Skovgaard, Dakofa og Graves Simonsen, Bygherreforeningen

12:45 - 13:10
Hvad er incitamenterne til at vælge genanvendt beton?

Jette Bjerre Hansen, Norrecco A/S

  • Hvad er teknisk muligt at fremstille af genanvendt tilslag fra nedrevne bygninger
  • Resultater fra MUDP-projektet, Cirkulær beton
  • Hvordan kan kravene i taksonomien påvirke valget af byggematerialer?
  • Den økonomiske business case for genanvendt beton – hvordan kommer vi op i skala?
13:10 - 13:35
Anvendelse af genanvendt beton i byggeriet

Thomas Nielsen, PELCON

  • Genbrugsbeton bliver nu efterspurgt i stadig større grad – dermed sparer vi (lidt) CO2 og samtidig imødegås den stigende råstofmangel.
  • Reglerne er nu tilrettet så der er mulighed for at blande forskellige betontyper med en stor mængde genanvendt tilslag, men det skal til gengæld sikres at kvaliteten opfylder de ny krav. Det kræver at alle parter forstår faldgruberne og udfordringerne. Hvem tager ansvar for den genanvendte beton?
  • Processtyring er vigtig, så hvad skal bygherre huske i processen? Hvad betyder det for projektets tidsplan?
13:35 - 13:55
Pause
13:55 - 14:20
Erfaringer med brug af genanvendt beton i Høje Taastrup Rådhus

Erika Yates, Høje-Taastrup Kommune

  • Hvilke overvejelser havde kommunen i forbindelse med udbudsmaterialet?
  • Hvilke udfordringer kan der være med at bruge genanvendt beton i et nyt byggeri, fx ansvar for betonen gennem hele projektet?
  • Der er i projektet brugt donorbeton fra Taastrupgård. Var det svært at finde donorbeton og hvilke test er der foretaget for at sikre at kvaliteten er i orden?
  • Hvordan var business casen for at bruge genanvendt beton i byggeriet?
14:20 - 14:45
Bygherres tiltag for at anvende genanvendt beton i byggeriet

Klaus Kellermann, Roskilde Kommune

  • Roskilde Kommunes vejledning til bygherrer beskriver arbejdsgangene og omstillingen til cirkulær økonomi. Den har en CO2-beregner og indeholder konkrete udbudstekster med krav om genanvendt beton.
  • Hvad skal bygherre i sine udbud være opmærksom på med hensyn til praksis, fordele, økonomi, lovgivning og de komplikationer, der er forbundet med processerne bag genanvendelse af beton.
  • Hvad kan bygherre gøre før, under og efter et udbud?
14:45 - 15:30
Debat om hvordan vi genanvender beton
15:30 - 15:30
Afrunding og tak for i dag

Relaterede arrangementer