Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.
Hvordan måler man affaldsforebyggelse?
I regeringens Handlingsplan for cirkulær økonomi fra 2021 hedder det, at ”Danmarks forbrug af produkter og tjenesteydelser resulterer i dag i et samlet træk på ca. 23 tons. naturressourcer pr. indbygger, hvilket er langt over det europæiske gennemsnit på ca. 15 tons. Samtidig har Danmark den kedelige europarekord som det land, der genererer mest husholdningslignende affald pr. indbygger” – 845 kg blev det til i 2020.
Affaldsforebyggelse, herunder genbrug, ligger øverst i affaldshierarkiet, men det er vanskeligt at måle udelukkende ud fra den samlede affaldsmængde pr. indbygger.
I handlingsplanen har regeringen derfor - foruden affaldsmængden - valgt at følge udviklingen gennem følgende indikatorer:
- Materialefodaftryk (RMC) per indbygger
- Ressourceproduktivitet opgjort ved at sammenholde Danmarks bruttonationalproduktet (BNP) med materialefodaftrykket (RMC)
- Samlet klimaaftryk ved offentlige indkøb (mio. tons CO2e)
- Omsætningen og udbuddet af svanemærkede produkter og services i Danmark
- Cirkularitet i materialeforbruget opgjort som andelen af affald sendt til genanvendelse (og anden endelig materialenyttiggørelse) af det samlede indenlandske materialeforbrug (DMC).
I en rapport fra <link element/hvordan-maaler-vi-affaldsforebyggelse/>Nordisk Ministerråd</link> foreslår forfatterne at bruge data fra eksempelvis online platforme til deling af produkter og salg af brugte varer, digitale produktpas, produktsporing gennem sensorer og tagging, data fra genbrugsbutikker, loppemarkeder og reparationsværksteder, samt big data fra søgemaskiner og sociale medier. Hvilke udfordringer kan der være med at få fingrene i disse data? Og er data kun tilgængelige på nationalt plan eller kan kommunerne også opgøre data for affaldsforebyggelse og herunder genbrug?
I juni 2023 skal EU’s medlemsstater rapportere kvantitative data for genbrug for 2021. I denne første rapport skal man måle det genbrug, der genereres af operatører på genbrugsområdet eller af husholdninger. Rapporten skal indeholde opgørelser for tekstiler, elektrisk og elektronisk udstyr, møbler, byggematerialer- og produkter samt andre produkter, hvor der er vedtaget foranstaltninger.
Deltag i webinaret og bliv klogere på, hvordan man kan måle affaldsforebyggelse - herunder genbrug – og bidrag med din viden og dine erfaringer, så vi kan blive europamestre i affaldsforebyggelse frem for affaldsproduktion.
Program
Velkomst og introduktion
DBA’s Genbrugsindeks
Julie Schoen, Den Blå Avis
Progress towards preventing waste in Europe (oplægget holdes på engelsk)
Sanna Due, Det Europæiske Miljøagentur
Kan man bruge de data, der flyder rundt i vores digitale samfund?
Pause
Hvordan kan vi måle reparationers og genbrugs betydning for husholdningers ressourceforbrug og klimabelastning? Erfaringer fra et husholdningssurvey og en miljøberegner
Fælles data og standarder til måling af genbrug og affaldsforebyggelse
Line Friis, Danmarks Miljøportal