Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.
Hvor strømlinede er vi blevet? - Hvordan går det med de 9 første fraktioner?
Vi skal udsortere 80 pct. dansk plast fra forbrænding i 2030 og knække affaldskurven gennem mindre affald, mindre spild og mere genbrug. Det er nogle af visionerne i den politiske aftale ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” af 16. juni 2020.
Aftalen nævner også, at der skal ses nærmere på affaldsafgifterne, så de understøtter udviklingen mod CO2-reduktioner i affaldssektoren og for at omstille til den cirkulære økonomi, herunder skabe mindre affald og øge genanvendelsen af især plastaffald. Mange af de aftalte ændringer blev implementeret gennem den reviderede affaldsbekendtgørelse af 9. december 2020.
Nu er det ikke længere nok kun at hente dagrenovation og kildesorteret papir / pap ude ved husstandene og supplere med glaskuber i byer med flere end 2000 indbyggere og beholdere på genbrugspladserne til metalemballageaffald og plastemballageaffald.
Mange kommuner havde dog allerede indført henteordninger for sorteret plastaffald og metalaffald og nogle også for madaffald ude ved husstandene. Den reviderede affaldsbekendtgørelse kræver også, at affaldsfraktionerne som hovedregel skal hentes ved alle husstande uanset boligtype. Og fokus på genanvendelsen skærpes fra indsamlet med henblik på genanvendelse til opnået reel genanvendelse.
Hvordan er det gået med denne gigantiske mundfuld for kommunerne? Hvilke udfordringer har den politiske aftale givet ude i den kommunale virkelighed? Og hvordan kan vi holde det overordnede mål for øje og inspirere hinanden til den lokale indpasning af de nye ordninger, så de bliver effektfulde og godt modtaget?
Webinaret giver et overblik over implementeringen og kommer med et par kommunale eksempler. Der er god mulighed for at stille spørgsmål og komme med input undervejs. Endelig er der lagt op til en bred, afsluttende debat om muligheder og udfordringer i de nye ordninger.
Vi ses online Skt. Hans aftens dag.
OBS: Det er som følge af corona-forholdsregler kun muligt at deltage i arrangementet online via Zoom/YouTube. Link til arrangementet vil blive sendt ud 1-3 hverdage inden arrangementet i en separat email. Youtubelink fremsendes ca. 30 minutter før starten på arrangementet. 1-2 dage efter arrangementet fremsendes et andet Youtubelink, hvor det er muligt at se/gense arrangementet i en periode på 14 dage.
Program
Velkomst og introduktion
Hvorfor denne strømlining af sortering og indsamling i Danmark?
Der gives et indblik i baggrunden for den politiske aftale fra juni 2020, som lagde grunden til strømliningen. Hvad er tidsplanen for hele strømliningen?
Status for dispensationerne - hvem kommer med senere og hvorfor?
Der gives et overblik over, hvor mange kommuner, der når hvilke indsamlingsordninger og hvornår. Vi hører også om, hvordan implementering af ordningerne og de forventede effekter kan vurderes.
Spørgsmål
Hvorfor søgte vi udsættelse - hvornår når vi det og hvordan?
DIN Forsyning/Varde Kommune er udfordret af blandt andet mange sommerhuse med vanskelige adgangsforhold. Udfordringer, der kan være sværere at løse, end det umiddelbart skulle se ud til.
Spørgsmål
Pause
Solrøds nye erfaringer med sortering i ti fraktioner ved alle boligtyper
Solrød Kommune er på få år gået fra at være bagud og til at være blandt de første, der sorterer i alle ti fraktioner. Vi hører om deres konkrete erfaringer med, hvad der har virket under udrulningen af de nye fraktioner ude ved husstandene.
Spørgsmål
Debat - erfaringer og udfordringer ved den store strømlining
Indledning ved Dorte Lykke Hvid-Jacobsen, Rambøll
Afrunding
v/ DAKOFA