Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal, 1620 København V
Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.
Høringsmøde: Nye regler om selektiv nedrivning
Miljøministeriet sendte den 28. september et lovforslag i høring om selektiv nedrivning. Fristen for høringssvar er torsdag den 26. oktober 2023. Du kan finde forslaget på Høringsportalen.
Spørgsmål til lovforslaget og de nye regler om selektiv nedrivning modtages meget gerne inden mødet. De skal sendes til nilas@mim.dk og marla@mim.dk.
De nye regler omfatter bl.a. at:
- Bygherre skal med kvalificeret personale sørge for at udarbejde og udfylde nedrivningsplanen.
- Bygningerne skal efterfølges nedrives nænsomt, så byggematerialet løbende kan sorteres, og materialerne i højere grad kan genbruges eller genanvendes. Samtidig bidrager reglerne til at sikre, at byggematerialer, der indeholder miljø- og sundhedsfarlige stoffer, bliver håndteret på forsvarlig vis.
- Kompetencer i selektiv nedrivning skal højnes, og viden og værktøjet skal udbredes, så værdien af nedrevne byggematerialer udnyttes til fulde.
- Kravene gælder for nedrivning af bygninger på 250 m2 eller derover.
Lovforslaget forventes fremsat i december 2023, og det forventes sammen med bekendtgørelsesreglerne at træde i kraft 1. juli 2024.
Miljøministeriet udsendte den 26. september en pressemeddelelse om, at at gamle byggematerialer i højere grad kan genbruges og genanvendes.
Miljøstyrelsen udgav i februar 2022 fem rapporter med tre forslag, der peger på, at følgende elementer skal påkræves for at implementere selektiv nedrivning:
- Nedrivningsplan: Standardiserede nedrivningsplaner vurderes til at være et centralt værktøj til at øge selektiv nedrivning. Bygherre er ansvarlig for, at nedrivningsplanen, herunder også en miljø- og ressourceplan (affaldsplan), udfyldes og følges af en tilknyttet miljø- og ressourcekoordinator.
- Miljø- og ressourcekoordinator: En miljø- og ressourcekoordinator uddannes til at varetage koordineringsarbejdet med nedrivningsplanen og derved sikre, at nedrivningen udføres efter principperne for selektiv nedrivning, herunder udarbejdelse af en miljø- og ressourceplan. Koordinatoren ses som bygherres forlængede arm.
- Autorisationsordning for nedrivningsvirksomheder: En person i nedrivningsvirksomheden, med en grunduddannelse i nedrivning, skal uddannes til ressourceansvarlig inden for selektiv nedrivning. Den ressourceansvarlige får til ansvar at sikre affaldshåndtering og udførelse af selektiv nedrivning ved hjælp af en nedrivningsplan. Herudover skal virksomheden udarbejde et kvalitetsledelsessystem og en kontrolordning, som understøtter udførelsen af selektiv nedrivning og sikre, at det udføres korrekt.
Kom og hør om de nye forslag. Se også DAKOFAs nyhed, Høring: Nye regler om selektiv nedrivning.
Program
Velkomst og introduktion
Mette Skovgaard og Annette Braunstein, DAKOFA
Hvorfor indføres regler om selektiv nedrivning?
Nina Lander Svendsen, Miljøministeriet
Lovforslaget kort fortalt
Marie Skjødt Lauridsen, Miljøministeriet
Model for implementering af selektiv nedrivning
Johannes Havemann Kissov Linnet og Martine Dreyer Broen, Miljøstyrelsen
Spørgsmål til lovforslaget
DAKOFAs arbejde med den gode ressourcekortlægning
Niels Trap, TRE Ingeniører og Biologer
Afrunding og tak for i dag
DAKOFA