Slut: kl.
Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal
1620 København V
Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.
Håndtering af bygge- og anlægsaffald II
Fra 1. juli 2025 er det et krav, at nedrivninger over 250 m2 sker som selektiv nedrivning. Med de nye bekendtgørelser indføres der krav om at udarbejde standardiserede nedrivningsplaner og der stilles en række kompetencekrav til selektiv nedrivning af byggerier, så værdifulde materialer i højere grad genbruges og genanvendes før de nyttiggøres.
Ressourcekortlægningen skal synliggøre hvilke byggematerialer, der bliver tilgængelige ved en nedrivning, og om de vil kunne genbruges eller genanvendes i nye byggerier. Som noget nyt skal bygherre indsende en ressourcescreening inden nedrivningen går i gang og en detaljeret ressourcekortlægning, når arbejdet er afsluttet.
Kortlægningen skal bl.a. indeholde en beskrivelse af de væsentlige ressourcer i bygningen, som bygherre forventer at genbruge, forberede med henblik på genbrug, genanvende eller nyttiggøre på samme matrikel eller på et andet projekt. Derfor ser vi på hvilke krav, der er til at genbruge byggematerialer.
Asbest er et problematisk stof, der skaber udfordringer i mange nedrivninger. Det kræver viden om hvor det findes og hvordan det håndteres. På kurset ser vi på de praktiske udfordringer med at håndtere asbest og de muligheder, som kommunale myndigheder har for at at få den nødvendige og tilstrækkelige information om en mulig forurening.
Kurset retter sig mod alle, som ønsker at blive opdateret på den seneste viden inden for håndtering af bygge og anlægsaffald, herunder de nye regler om bl.a. selektiv nedrivning og asbest. Der vil på kurset blive lagt vægt på de kommunale opgaver.
Det anbefales, at deltagerne har arbejdet med bygge- og anlægsaffald et års tid. Der vil være god tid til at stille spørgsmål og drøfte deltagernes erfaringer.
Kursusindhold
Kurset vil bl.a. omfatte
- Genopfriskning af lovgivning for bygge- og anlægsaffald, herunder affaldsbekendtgørelsen og restproduktbekendtgørelsen
- Selektiv nedrivning – hvad er det og hvad kræver den kommende regulering?
- Genbrug af byggematerialer - hvad kræver det at genbruge og hvilken dokumentation skal der til?
- Asbest, herunder kommunernes håndhævelse og håndtering og af prøver
- Besøg hos Norrecco, hvor vi bl.a. hører om håndtering af asbest og farligt affald samt genanvendelse af beton.
- Konkrete sager og eksempler.
Der tages forbehold for ændringer i kursusprogrammet.
Undervisere
Henriette Soja, Horten Advokatpartnerselskab
Niels Trap, TRE - Trap, Rose & Ekblad
Martine Dreyer Broen, Miljøstyrelsen
Besøg hos Norrecco, v/Jette Bjerre Hansen
Peter Glob Frandsen, ETA Danmark
Thomas Søgård Sinding, J Jensen
Mette Skovgaard, Dakofa (facilitator)
Der afholdes fælles middag på en nærliggende restaurant efter det faglige program på dag 1, den 20. august. Middagen er inkluderet i prisen. Giv besked såfremt du ikke har mulighed for at deltage i middagen.
Kurset afholdes med min. 15 deltagere og max. ca. 25 deltagere.
Spørgsmål vedr. kurset kan henvendes til Mette Skovgaard, ms@dakofa.dk
Hotel er ikke inkluderet i prisen. Aht. networking og evt. sparring anbefales det at deltagerne booker overnatning på samme hotel. Tjek evt. Guldsmeden, Vesterbrogade 66, 1620 København, 33 22 15 00 eller City Hub, 97B Vesterbrogade, Vesterbro, 1620 København, 26 20 36 36.
Program
Velkomst og introduktion til programmet
Mette Skovgaard, Dakofa
Genopfriskning af de lovgivningsmæssige rammer - centrale regler
Henriette Soja, Horten Advokatpartnerselskab
De centrale love, som vedrører håndtering af bygge- og anlægsaffald introduceres, og der stilles skarpt på de dele af lovgivningen, som bliver omdrejningspunktet for dette kursus.
Introduktion til de nye regler om selektiv nedrivning
Martine Dreyer Broen og Johannes Linnet, Miljøstyrelsen
Introduktion til de tre nye bekendtgørelser:
BEK nr 496 af 21/05/2024 Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde.
BEK nr 497 af 21/05/2024 Bekendtgørelse om uddannelse til miljø- og ressourcekoordinator og ressourceansvarlig.
BEK nr 491af 21/05/Bekendtgørelse om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede nedrivningsvirksomheder og registrering af kontrolorganer på nedrivningsområdet.
Pause
Den praktiske anvendelse af reglerne
Niels Trap, TRE Rådgivende Ingeniører og Biologer
Hvilken betydning får reglerne for bygherre, nedriver og rådgivere i det praktiske arbejde ved fremtidige nedrivninger? Hvad er en standardiseret nedrivningsplan og hvordan udvikles og anvendes den i selektive nedrivning?
Frokost
Selektiv nedrivning – kommunernes håndhævelse heraf
Henriette Soja, Horten Advokatpartnerselskab
De nye regler for selektiv nedrivning betyder, at bygherre skal sende flere oplysninger til kommunen om den bygning, der skal rives ned, og en del af dem skal sendes tidligt i processen. Vi ser på de informationer kommunen skal have og hvilke sanktionsmuligheder, den har for at sikre, at sagen er korrekt oplyst. Desuden ser vi på ansvar for byggeaffald og byggematerialer til hhv. genanvendelse og genbrug.
Pause
Dokumentation af brugte byggematerialers egenskaber
Peter Glob Frandsen, ETA Danmark
Byggevarer, der genbruges eller genanvendes, skal have dokumentation for deres egenskaber ligesom alle andre byggevarer. Som udgangspunkt skal alle byggevarer opfylde bygningsreglementets krav, men hvilken teknisk dokumentation er nødvendig? Den tekniske vurdering af byggevaren (European Technical Assessment) er vejen til CE-mærkning af byggevarer, som ikke er omfattet af en harmoniseret standard.
Øvelse: Hvordan læses en ressourcescreenings- og -kortlægningsrapport?
Niels Trap, TRE Rådgivende Ingeniører og Biologer
Hvilke oplysninger bør en god rapport til hhv. ressourcescreening og ressourcekortlægning indeholde? Hvad er forskellen på de to typer af rapporter og hvordan kan kommunen afgøre, om rapporterne indeholder de tilstrækkelige og nødvendige oplysninger?
Opsamling på dagen
Middag på Holly
Vesterbrogade 149
Besøg hos Norrecco
Jette Bjerre Hansen, Norrecco
Vi får en rundvisning på Prøvestenen, hvor vi bl.a. hører om deres MUDP projekt Cirkulær beton, genanvendelse af tilslag til beton samt en løsning for asbest og farligt affald.
Vi mødes hos Dakofa og kører i bus til/fra Norrecco. Bussen kører kl. 8.45.
Frokost
Genbrug af byggematerialer – hvad kræver det at genbruge?
Niels Trap, TRE Rådgivende Ingeniører og Biologer
Hvad er ressourcer fra selektiv nedrivning – og hvad kan genbruges og genanvendes? Hvordan afgøres det om det er et produkt (til genbrug) eller affald til genanvendelse? Disse centrale emner ser vi nærmere på. Dertil kommer, at byggematerialer skal overholde en række regler, hvis de skal genbruges i et nyt byggeri.
Erfaringer med genbrug og afsætning af byggematerialer
Thomas Søgård Sinding, J Jensen
Formålet med den selektive nedrivning er at forberede byggematerialerne til at blive brugt igen. Derfor er det vigtigt, at kunne formidle hvornår og hvor, der er materialer til rådighed, så de (også) kan passes ind i større byggerier.
Praktiske udfordringer ved håndtering af asbest
Niels Trap, TRE Rådgivende Ingeniører og Biologer
Hvilke typer forureninger med asbest er der i bygninger og hvilke udfordringer er der med at håndtere asbest. Eksempler er gamle rester eternit på grunden og at der kan ske en spredning af fibre fra det bestående byggeri. Vi hører om regler for håndtering asbest, så det ikke spredes under arbejdet og om forskellige målemetoder for asbest.
Pause
Regler om håndtering af asbest
Henriette Soja, Horten Advokatpartnerselskab
Asbest kan spredes under et byggearbejde eller have været på grunden fra gammel tid. Hvad kan kommunen kræve af undersøgelser og oprensning af grunden? Det er nogle af de emner, vi kommer ind på.
Opsamling, evaluering og afslutning
Mette Skovgaard, DAKOFA