Hvornår - kl. -
Hvor
DAKOFA
Vesterbrogade 149, bygning 8, 4.sal
1620 København V.
Deltagergebyr
Framelding Tilmelding er bindende efter
NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Hybrid-seminar

Direkte genbrug på genbrugspladserne

Hvad skal og må kommunerne - og hvordan implementeres de nye regler i praksis?

Af ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” af 16. juni 2020 fremgår det, at de kommunale genbrugspladser for fremtiden skal stille et område eller en container til rådighed for, at borgerne kan aflevere genstande til direkte genbrug. Det er der allerede i dag rigtig mange kommuner, der praktiserer, og har gjort i adskillige år.

Men fremover vil genstandene først skulle gøres tilgængelige for ”private aktører, herunder frivillige organisationer og borgere”, hvorefter det tilbageværende må afsættes via eksempelvis kommunale genbrugsbutikker. Det betinges endvidere, at kommunerne inddrager de frivillige organisationer i udmøntningen.

Ovenstående politiske aftale er nu fulgt op i lovforslaget til ”en stærk genanvendelsessektor” (via ”Lov om Miljøbeskyttelse og lov om Forsyningstilsynet”), hvoraf det blandt andet fremgår, at det forventes, at kommunalbestyrelsen vil blive overladt et råderum i forhold til den lokale udmøntning af ordningen, således at der vil blive fastsat regler, der giver kommunalbestyrelsen mulighed for at vælge forskellige modeller for organisering af ordningen i den enkelte kommune, på den enkelte genbrugsplads og for forskellige materialestrømme.

Det forventes også, at kommunalbestyrelsen vil få mulighed for at afsætte genstandene som støtte til lokale foreninger, når støtten går til lovlige kommunale formål. Endvidere forventes det, at kommunalbestyrelsen vil få mulighed for at afsætte genstandene efter forudgående offentligt udbud, hvor private aktører, herunder frivillige organisationer og private virksomheder, kan byde ind på genstandene på lige vilkår. Det kan eksempelvis være ved annoncering i et eller flere alment tilgængelige trykte eller elektroniske medier eller ved annoncering på kommunens hjemmeside. Det forventes ikke, at kommunalbestyrelsen vil blive forpligtet til at udtømme alle mulighederne for afsætning, inden genstandene kan afsættes i en kommunal genbrugsbutik.

Der er således rigeligt at blive klogere på, når man skal forberede sig på de nye regler for direkte genbrug på genbrugspladserne. Og det er præcis, hvad vi forventer at blive på hybridseminaret, hvor du kan vælge at møde op i fysisk form (dog max plads til 40 fysiske deltagere) eller følge med virtuelt på skærmen derhjemme eller på kontoret.

Program

10:00 - 10:30
Velkomst og introduktion til lovforslaget om direkte genbrug på genbrugspladserne og afsætning af produkterne
10:30 - 10:55
Lovforslaget og de eksisterende regler for håndtering af genbrug, forberedelse med henblik på genbrug på genbrugspladserne samt kommunale regler for afsætning
10:55 - 11:15
Hvad ser vi af muligheder og barrierer ved de nye regler i praksis, og hvordan tilpasser vi os i praksis?
11:15 - 11:35
Hvad ser vi af muligheder og barrierer ved de nye regler i praksis, og hvordan tilpasser vi os i praksis?
11:35 - 12:15
Frokost
12:15 - 12:40
Hvilken indflydelse vil de nye regler have for vores genbrugsbutikker og vores søgen efter at øge genbruget via direkte genbrug og forberedelse med henblik på genbrug?
12:40 - 13:00
Hvad ser vi af fordele og ulemper ved de nye regler i praksis?
13:00 - 13:20
Hvordan ser Dansk Affaldsforening på de nye regler - hvad giver de af muligheder og udfordringer?
13:20 - 13:40
Hvordan ser DI på reglerne vedrørende virksomhedernes adgang til produkterne?
13:40 - 13:55
Debat og afrunding
13:55 - 14:00
Tak for i dag

Relaterede arrangementer