Slut: kl.
Værkmestergade 2
8000 Aarhus
- Pris medlemmer 1. og 2. dag - inkl, middag, ekskl. moms
- - 5.850,00 DKK
- Pris medlemmer 1. dag - uden middag, ekskl. moms
- - 5.350,00 DKK
- Pris ikke-medlemmer 1. og 2. dag - inkl. middag, ekskl, moms
- - 10.850,00 DKK
- Pris ikke-medlemmer 1. dag - uden middag, ekskl. moms
- - 10.350,00 DKK
Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.
Sammen om den cirkulære omstilling!
Der er efterhånden tilstrækkelig viden til at understøtte accelereringen og opskaleringen af den cirkulære omstilling, og derfor forsøger vi at give et kvalificeret indspil til såvel systemiske som teknologiske løsningsmodeller og griber den aktuelle europæiske og danske agenda på området:
- Hvordan kan stat, kommuner, virksomheder, vidensinstitutioner og civilsamfundets repræsentanter sammen bidrage til den store og nødvendige omstilling?
Kina er verdens største CO2-udleder og står for næsten en tredjedel af klodens samlede udledning. Samtidig er Kina det land i verden, der investerer mest i vedvarende energi, og kinesiske virksomheder er helt i front teknologisk. Derfor er vi særdeles stolte over at kunne indlede konferencen med Kina-ekspert, journalist og forfatter Christina Boutrup, der er anerkendt af Thinkers 50, er medlem af Dansk Konkurrenceevneråd og udpeget til den danske regerings ekspertpanel med fokus på Kina. Christina Boutrup vil give et indblik i Kinas afgørende rolle i den grønne omstilling og desuden give et kvalificeret bud på, hvad et land som Danmark kan stille op i den internationale konkurrence, som også udfordres af Kinas enorme mængder af lavprisvarer. Kan vi som lille demokrati mon lære noget af det store autokrati?
Fra Green Deal til Clean Industrial Deal og Circular Economy Act - EU er i fuld gang! Men hvordan får man forretning i de sekundære ressourcer, når efterspørgslen udebliver? Ifølge Kommissionen er der milliarder at tjene på cirkulær økonomi, så hvordan står Danmark i kampen om fremtidens løsninger og forretninger?
Herefter vil vi se på nogle af de nyeste danske teknologier og løsninger inden for genbrug, genfremstilling, reparation og genanvendelse af f.eks. byggematerialer, emballager, elektronik og tekstiler. Er vi klar til at spille ind i eventyret om at være foregangsland og sikre både teknologiudvikling, storskala, erhvervsudvikling, eksport samt sikre fremtidens adgang til kritiske og strategiske ressourcer? Vi vil på baggrund af en lang række cases debattere de danske muligheder og benytte et yderst spændende og kreativt procesgreb for at sikre deltagernes indspark, så vi kan komme tættere på de ædle intentioner i de gældende rammebetingelser.
Sidst – men ikke mindst – skal vi høre livsstilsekspert Anne Glad fortælle om, hvad vi kan forvente os af den bæredygtige forbruger. Direkte adspurgt siger danskerne, at bæredygtighed og klimavenlighed er vigtige faktorer, når de skal vælge produkter. Men det kan ikke altid ses i salgstallene. Hvad er det egentlig, der står i vejen hos forbrugerne for at overgive sig til den grønne omstilling, og hvordan kan vi hjælpe hinanden til at træffe de mest bæredygtige valg?
Aftenens sociale program vil blive krydret med Huxi Bach, som på sædvanlig vis vil spidde aktuelle emner og sætte dem i en intelligent kontekst af eftertænksomhed og underfundighed, inden vi får alle dagens indtryk til at falde på plads, når FestOrkestret spiller op til dans.
Dagen efter har vi 4 besigtigelsesture:
Tur 1: Byggematerialer
Tur 2: Djursland
Tur 3: Bioøkonomi
Tur 4: Borgernes genbrug
Deltag i DAKOFAs ÅRSKONFERENCE 2025 og bliv klogere på, hvordan vi kommer videre i den cirkulære omstilling samtidig med, at du kan netværke og bidrage med din viden og dine erfaringer.
Deltagerne skal booke via www.comwell.com med bookingkode: BC-DAKOFA2025
Når man indtaster koden, indsætter systemet selv hotel og startdato.
Hvis der ønskes dobbeltværelser eller andre datoer, skal man kontakte hotel.aarhus@comwell.com
Efter den 2. september er koden ikke længere gyldig
Priser for studerende: Kontakt Dakofas sekretariat.
Program
Morgenkaffe og registrering
Velkomst og introduktion til Årskonferencen 2025
v/Ole Morten Petersen & Annette Braunstein, Dakofa
Den grønne supermagt – hvad kan vi lære af Kina?
v/Journalist og forfatter Christina Boutrup
Rundbordsdebat:
Hvordan kan vi på tværs af den offentlige og private sektor sikre, at danske og europæiske virksomheder kommer i den grønne førertrøje?
De danske ambitioner og indsatsområder
Hvordan understøtter vi en cirkulær omstilling, sikrer EU's adgang til kritiske og strategiske råstoffer – set i lyset af kommende The Circular Economy Act og et dansk EU-formandskab.
Frokost i udstillingen
Danske teknologier og løsninger – hvordan opskalerer vi?
Sessionen vil præsentere dansk udviklede løsninger til at understøtte recirkulering af vigtige ressourcer som eksempelvis nye former for materialegenkendelse, automatiseret sortering, smart brug af data, nye genanvendelsesløsninger samt udvikling af nye materialetyper, der understøtter cirkularitet og sænker klimaaftrykket i det danske forbrug. Sessionen har til formål at give et indblik i de danske muligheder samt åbne for en debat om nye danske tiltag og samarbejder på tværs af offentlige og private aktører.
Rundbordsdebat:
Hvilke instrumenter og tiltag skal sikre en rentabel og hurtig opskalering af cirkulære teknologier og løsninger?
Genbrug, genfremstilling og reparation – hvordan opskalerer vi?
I denne session vil vi præsentere en række virksomheder – private, offentlige og socialøkonomiske - der har prøvet kræfter med cirkulære forretningsmodeller, og som stræber mod genbrug, genfremstilling, transformation, renovering og reparation. Vi vil få præsenteret eksempler, der går på tværs af sektorer, med det formål at skabe læring på tværs af flere værdikæder.
På denne baggrund debatteres mulighederne for at opskalere løsningerne og gøre dem mere tilgængelige, værdiskabende og konkurrencedygtige.
Rundbordsdebat:
Hvilke instrumenter og tiltag skal sikre værdiskabelse, rentabilitet og hurtig opskalering af nye cirkulære løsninger i form af genbrug, genfremstilling og reparation?
Kaffepause i udstillingen
Danmark som forbrugsland – hvordan sætter vi farten ned?
Den gennemsnitlige danskers forbrugsbaserede klimaaftryk er ca. dobbelt så stort som den gennemsnitlige verdensborgers. I dette oplæg præsenteres de nyeste forslag til, hvordan vi bringer vores udledninger ned?
Den bæredygtige forbruger
v/livsstilsekspert Anne Glad
Afrunding
v/Ole Morten Petersen & Annette Braunstein, Dakofa
Get-together inkl. vinsmagning (v. joca a/s)
Velkomstdrink
Middag med underholdning (Huxi Bach + FestOrkestret)
Natmad (v. PWS A/S)
Tur 1: Byggematerialer - max. 30 deltagere
På turen besøger vi en fabrik med udvikling og produktion af ovenlysvinduer, hvorefter vi ser eksempler i Aarhus på genbrug af byggematerialer. Afgang fra hotel Comwell kl. 09.30 den 3. okt. 2025, tilbage ved hotellet kl. 14.30.
Vi besøger Velux i Østbirk, hvor udviklingsafdelingen fortæller om arbejdet med bæredygtighed i produktudviklingen. Hvis tid får vi også en tur i fabrikken, hvor produktionen af ovenlysvinduer finder sted. Herefter tager vi tilbage til Aarhus, hvor vi skal høre om og se eksempler på kommunens og private virksomheders arbejde med at øge genbruget af byggematerialer.
[Foreløbig tur-beskrivelse – turens tema er fastlagt, teksten vil blive udbygget/tilrettet]
Tur 2: Djursland - max. 40 deltagere
På turen skal vi besøge en stor spånpladefabrik og et stort deponi, begge på Djursland. Afgang fra hotel Comwell kl. 09.30 den 3. okt. 2025, tilbage ved hotellet kl. 15.00.
Spånpladefabrikken Kronospan producerer årligt 19,2 million m3 træbaserede plader. Årligt anvendes der mere end 300.000 tons udtjent (rent) træ indsamlet fra genbrugspladser og danske træindustrier, og det udgør mere end 90 % af deres råvarer. Vi ser råvarerne, som neddeles og sorteres inden anvendelsen. På rundvisningen i produktionen ser vi, hvordan træ-limblandingerne opvarmes og presses til lange plader, inden udskæres, afkøles og ledes til pakke- og lagerområdet. Der arbejder 180 person på fabrikken.
Reno Djurs, som er de to Djursland-kommuners fælles affaldsselskab, ejer og driver et stort deponeringsanlæg ved Glatved Strand. Anlægget betjener en lang række midt- og østjyske kommuner og er endestation for affald, som ikke kan genanvendes eller ressourceudnyttes på anden vis. Vi kører til Reno Djurs’ formidlingsbygning med udsigt over deponeringsanlægget, hvor de vil fortælle om affald til deponering og om deponeringsanlæggets indretning, drift og miljøbeskyttende foranstaltninger. Også de langsigtede omkostninger ved affaldsdeponering, som risikerer at blive skubbet videre til kommende generationer, berøres.
Tur 3: Bioøkonomi - max. 45 deltagere
På turen skal vi besøge forskningscenter Foulum tæt på Viborg. Afgang fra hotel Comwell kl. 09.30 den 3. okt. 2025, tilbage ved hotellet kl. 15.00.
Foulum hører under Aarhus universitet, og vores besøg fokuserer på centrets forskning og udvikling indenfor bioøkonomi. Først besøger vi forsøgsmarker med bl.a. græs, elefantgræs, pil og roer, og hører om forsøgene i relation til produktion, udvaskning, klima og protein. Bagefter skal vi se centrets bioraffinaderi, hvor de udvinder protein fra græs til dyrefoder og arbejder med udvikling af produkter fra presseresten til byggeriet, engangsbestik eller tekstiler eller anvendelse til biogas/biokul. Endelig besøger vi centrets store forsøgsanlæg for biogas og tilknyttet opgradering, herunder Power-2-X, hvor vi hører muligheder og udfordringer i biogasproduktion og opgradering af biogas til naturgasnettet, metanol, ammoniak m.m. Vi skal gå noget rundt i området så fornuftigt fodtøj og udetøj efter vejrliget.
Tur 4: Borgernes genbrug - max. 45 deltagere
På turen besøger vi to meget forskellige kommunale genbrugsstationer samt ser et større anlæg til håndtering af genbrugs-takeaway-emballage. Afgang fra hotel Comwell kl. 09.30 den 3. okt. 2025, tilbage ved hotellet kl. 13.30.
Først besøger vi nærgenbrugsstation Godsbanen, som er indrettet i et butikslokale i Aarhus midtby og er selvbetjent med adgang med MitID. Herefter kommer vi forbi en udendørs pantautomat til genbrugskopper under REUSEABLE - pantsystem for takeaway-emballage i Aarhus, inden vi får en rundvisning på Tomra’s skylleri og sorteringsanlæg, og hører mere om håndtering af genbrugskopper og genbrugs-takeaway-emballage. Vi slutter af med et besøg på Viby Genbrugsstation, der bl.a. har 500 m2 hal til direkte genbrug af indbo og byggematerialer, samt indlevering af genbrug til frivillige foreninger. Her får vi præsenteret Kredsløbs Affaldsplan for Aarhus kommune 2021-2026 og de initiativer, der er vokset ud af planen fx mere genbrug på genbrugsstationerne, cirkulære materialestrømme, samt strategiske samarbejder fx med Northside Festival. Vi skal gå noget rundt så fornuftigt fodtøj og udetøj efter vejrliget.