Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Vi forbruger 1,7 jordkloder i 2021

02. august 2021
Vi forbruger 1,7 jordkloder i 2021
Jordens overforbrugsdag er 29. juli – Danmarks er 26. marts. Corona har vist vejen frem...

Jordens overforbrugsdag (Earth Overshoot Day, EOD) faldt i år 29. juli. Det er den dag i et kalenderår, hvor det er beregnet, at Jordens befolkning har forbrugt den mængde ressourcer, som planeten kan gendanne på et år.

Skæringsdatoen, som er udarbejdet af tænketanken Global Footprint Network, er cirka den samme som i 2017, 2018 og 2019, men 24 dage tidligere end i 2020, da corona ifølge miljøorganisationer viste, at der er en vej frem.

"Rapporten viser tydeligt, at vi er tilbage på et meget kritisk spor med et ekstremt overforbrug af Jordens ressourcer og en accelererende ødelæggelse af vores natur. Men under corona har vi også lært, at det er muligt at omstille sig og gentænke det globale forbrug i en langt mere positiv retning for naturen og vores velstand", siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden i et interview til Politiken den 29. juli 2021.

De to primære drivere i år er ifølge samme artikel en stigning i CO2-udledningen på 6,6 procent og et fald i biokapaciteten, altså den mængde ressourcer, som Jorden producerer på et år, på 0,5 procent på grund af den stigende skovrydning i Amazonas.


Danmark er nummer 14 på listen

Overshoot Day udregnes ikke kun globalt, men også nationalt. I den nye opgørelse kommer Danmark ind på en 14.-plads over lande med det højeste forbrug. Sidste og forrige år lå vi henholdsvis nummer 12 og 9, så det går i den rigtige retning med en smule lavere CO2-udledning end sidste år. 

Placeringen forklares dog primært med, at andre lande klarer sig dårligere end tidligere, og det ændrer ikke ved, at Danmark allerede 26. marts i år kunne markere den nationale overforbrugsdag.

"Hvis vi for alvor skal vende udviklingen, skal vi gøre endnu mere, så vi giver tilbage i stedet for bare at plyndre planeten for sine rigdomme", udtaler Bo Øksnebjerg og henviser til ny forskning, der viser, at økonomisk vækst og balance i naturen kan kombineres, hvis man investerer i naturen og tænker naturens løsninger ind i vores forbrug. 

For kun 50 år siden faldt Earth Overshoot Day i slutningen af december. Ved årtusindeskiftet faldt den i sidste halvdel af september.


Du kan læse mere om Overshoot Day ved at trykke hér.

Tags

Klima
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.