Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Velbesøgt session på Building Green om kvalitet i genanvendelse af ressourcerne i betonaffald

04. november 2016
Velbesøgt session på Building Green om kvalitet i genanvendelse af ressourcerne i betonaffald
DAKOFAs netværk for bygge- og anlægsaffald havde på årets Building Green messe i Forum sat aktørerne i værdikæden for beton i stævne til en debat om fremtidens muligheder for udnyttelse betonaffald på et højere kvalitetsniveau som tilslag i ny beton.

Efter en kort velkomst og introduktion til denne session fra DAKOFAs direktør Ole Morten Petersen, fortalte kontorchef i Miljøstyrelsen Camilla Bjerre-Søndergaard dels om de politiske sigtelinjer for området, dels om Miljøstyrelsens konkrete initiativer til at fremme bedre udnyttelse af ressourcerne i byggeaffaldet, herunder forebyggelse af byggeaffald. 

Se oplægget her

Inden debatten blev skudt i gang kunne deltagerne høre, hvordan man i Holland gør det, vi i Danmark stadig taler om. Den hollandske genanvendelsesvirksomhed Theo Pouw og betonfirma SAGREX (Heidelberg) producerer og afsætter beton med op til 50% tilslag af betonaffald. Erik Vogelsang fra virksomheden fortalte om, hvordan de gennem samarbejdet med certificerede nedrivere har styr på både den tekniske og miljømæssige kvalitet, hvordan de bruger den viden sammen med deres egen modtagekontrol til at beslutte, hvordan byggeaffaldet skal håndteres og behandles for at kunne sikre de bedste kvaliteter af genanvendte materialer. Virksomhedens produkter kvalitetsdokumenteres gennem mærkningsordninger. Endelig fortalte Erik Vogelsang, at man oplever stigende efterspørgsel på produkter med genanvendt beton. 

Se oplægget her (oplæg i Prezi - download zip-fil)

Med afsæt i konklusioner fra sidste års workshopdebat på Building Green blev to væstentlige emner sat til debat: Incitamenter til og forretningsmodellen for genanvendelse af beton som tilslag til produktion af ny beton. I debatpanelet deltog Anders Henrichsen, Dansk Belægnings Teknik, Anders Lendager, Lendager Group, Mie A. Andersen, Byggeri København, Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen og Niels Søndergaard-Pedersen, DK Beton A/S og Formand for Dansk Beton. Derudover deltog et stort antal fremmødte aktivt i debatten.

Følgende punkter blev trukket frem under debatten:

Incitamenter

  • Politisk vilje og klare rammer er væsentlige incitamenter for den offentlige bygherre til at bruge genanvendte materialer i offentlig bygger. Et eksempel herpå er Københavns Kommunes Miljø i Byggeri og Anlæg 2016 (MBA) med krav til genanvendelse af bygge- og anlægsaffald.
  • Bygherrerene savner viden og erfaring om genanvendelse hos samarbejdspartnere, entreprenører og rådgivere
  • Der er miljø- og ressourcemæssigt, æstetisk og økonomiske incitamenter i genanvendelse af beton (som det også kom frem i oplægget fra Holland). Igangværende projekter demonstrerer dette. 
  • Den private bygherre ønsker at signalere bæredygtighed, æstetik, innovation og grøn profil med genanvendelse af beton.
  • Der efterlyses risikovillighed hos bygherrer, entreprenører og rådgivere med hensyn til genanvendelse af beton. Der er brug for nye måder at dele risiko og gevinster på.

Forretningen 

  • Genanvendelse af beton i større stil forudsætter, at der er muligheder ved genanvendelse af store ensartede kendte mængder beton med dokumenteret teknisk og miljømæssig kvalitet
  • Betonaffald er meget forskelligt, og genanvendelse som tilslag i beton forudsætter ny praksis for kortlægning, sortering og håndtering af beton i forskellige kvaliteter. 
  • Kortlægning før nedrivning og sporbarhed af den beton, der ønskes genanvendt er et ultimativt krav. 
  • Der er behov for tætte samarbejder mellem nedriverne, affaldsbehandlingsanlæggene og betonproducenterne, som sikrer beton af tilstrækkelig høj kvalitet til produktion af ny beton
  • Betonindustrien er interesseret i genanvendelse, men savner incitamenter og efterspørgsel.
  • Betonindustrien efterspørger et tættere samarbejde med arkitekter og bygherre i forhold til skabe en forretningsmodel for genanvendelse af beton
  • Industrien ser praktiske barrierer for genanvendelse af nedknust beton som tilslag i ny beton, herunder at, der er behov for mere cement ved genanvendelse af nedknust beton som tilslag. 

Afslutning

Det kom tydeligt frem på sessionen – både gennem oplægget fra Holland og gennem debatten, - at nøglen til kvalitet i genanvendelsen af beton som tilslag til ny beton ligger i et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem værdikædens aktører – bygherre, arkitekter, betonproducenter, affaldsbehandlere, nedrivere, entreprenører og rådgivere. Gennem samarbejdet skabes både incitamenterne og forretningen for genanvendelse af beton som tilslag til beton. 

Tak for deltagelse og på gensyn næste år

DAKOFA takker for jeres deltagelse og bidrag til at bringe at sætte høj kvalitet i genanvendelse af byggeaffaldet på dagsordenen. Vi glæder os til at se jer igen næste år til en god debat. 

En særlig tak fra DAKOFA til formanden for DAKOFAs netværk for bygge- og anlægsaffald Erik Lauritzen, som sammen med DAKOFA har tilrettelagt og afholdt sessionen.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.