Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Udsorteringen af bioaffald i Danmark går fremad

05. april 2016
Udsorteringen af bioaffald i Danmark går fremad
På DAKOFA-konferencen den 5. april om bio- og plastaffald fremlagde Miljøstyrelsen, at der ifølge deres opgørelse vil være 82 kommuner, der er i gang med udsortering af organisk affald i 2022. Med denne fremgang skønnes det, at Danmark vil nå målsætningen på 50% genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2022.

Miljøstyrelsens opgørelse viste, at allerede i dag er der 22 kommuner, som er i gang, 4 kommuner som har besluttet at etablere ordninger, 27 kommuner som inden 2018 har planlagt en ordning og endelig 19 kommuner, som inden 2022 vil planlægge en ordning. Miljøstyrelsen prioriterer at få materialerne tilbage i kredsløbet og satser både på biogas og en bedre udnyttelse af næringsstofferne. Fosfor er en ressource og det forventes, at der i fremtiden vil være en risiko for, at Danmark kan blive tvunget til at importere tungmetalforurenet fosfor fra udlandet. Derfor kan udnyttelsen af den endog lille mængde fosfor i bioaffaldet i fremtiden også blive et vigtigt element i håndteringen af bioaffaldet, sagde Linda Bagge fra Miljøstyrelsen

Styrelsen oplyste Miljøstyrelsen også, at mht. kvaliteten af det behandlede bioaffald, så ser Miljøstyrelsen på et krav til synlige urenheder (maks. indhold pr. kg tørstof digestat eller kompost). Miljøstyrelsen er endvidere opmærksom på den verserende debat i pressen om mikroplast og bemærkede, at man vil se nærmere på dette.

I forhold til forslaget i Cirkulær Økonomi-pakken mht. revidering af affaldsdirektivet, så sker der en lempelse i forhold til, hvad der kan tælles med i genanvendelsesprocenten. I den nye Municipal Waste definition kan nu også organisk affald fra servicesektoren tælles med, hvilket betyder, at Danmark på denne måde kan nå i mål med det ellers ambitiøse genanvendelsesmål foreslået i affaldsdirektivforslaget, sagde Linda Bagge fra Miljøstyrelsen.

Horsens Kommune delte blandt andre kommuner på konferencen deres første erfaringer med udsortering af organisk affald. Særligt det affald der indsamles ved enfamilie-boliger har en meget høj kvalitet med 95% renhed. Der er udfordringer med den fraktion, der indsamles i kuber fra etageejendomme, og derfor vil Horsens Kommune udpege "opgangs-ambassadører" i de store boligforeninger. Målet i Horsens har været at indsamle 6-8 kg pr. husstand hver 14. dag, og der indsamles allerede i dag 6-7 kg pr. husstand hver 14. dag i lav, spredt bebyggelse (primært enfamilie-boliger). 

Silkeborg Forsyning havde også interessante erfaringer at dele ud af, herunder bl.a. at indsamling i plastposer i forhold til papirsposer og til bionedbrydelige plastposer synes at give det bedste resultat for en række udvalgte parametre .

Se alle oplæggene fra konferencen her på DAKOFAs hjemmeside 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.