Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Forslag til tysk strategi mod produktforældelse

21. november 2016
Forslag til tysk strategi mod produktforældelse
Den tyske Miljøstyrelse, UBA, har præsenteret et forslag til en strategi mod (planlagt) produktforældelse.

Den tyske Miljøstyrelse, UBA, har ved hjælp af en række undersøgelser fået vist, at elektriske og elektroniske apparater, som eksempelvis køleskabe, mobiltelefoner eller TV-apparater, i dag anvendes i kortere tid, end de gjorde for 10 år siden. Produkter der erstattes tidligere end de burde, i forhold til deres potentielle levetid, medfører et større brug af ressourcer samt øget produktion af affald. Med udgangspunkt i denne erkendelse, har UBA præsenteret et forslag til en strategi mod produktforældelse.

Forskellige årsager til produktforældelse
Der er, ifølge UBA, flere årsager til at et produkt forældes:

  • defekter på grund af manglende funktionalitet ift. materialer eller komponenter (mekanisk forældelse),
  • manglende interoperabilitet mellem software og hardware (funktionel forældelse),
  • forbrugerens ønske om en ny enhed, selvom den gamle stadig virker (psykologisk forældelse) samt
  • udeladelse af reparation på grund af for høje omkostninger sammenlignet med omkostningerne forbundet med erhvervelse af et nyt produkt (økonomisk forældelse).

Der er ofte forskel på produktkategorier og årsagen til forældelse. Det er eksempelvis især apparater inden for underholdnings- og informationsteknologi, som udskiftes på grund af psykologisk forældelse, mens husholdningsapparater ofte udskiftes som følge af mekanisk forældelse eller økonomisk forældelse.

Syv anbefalinger til en ny strategi
Det nye udkast til en strategi mod forældelse tager dels udgangspunkt i at sikre alle produkter en minimumslevetid og at udvide levetiden for produkter, samt dels at forlænge forbrugernes brugstid af produkterne. Neden for præsenteres de syv vigtigste anbefalinger fra UBA:

  1. Fastlæggelse af produktstandarder for minimumslevetid og herefter, hvis det er relevant, for produktkomponenter. Under Eco-design direktivet (2009/125/EC) er der allerede en retlig ramme, hvori relevante og verificérbare krav til produktlevetid kunne indføres.
  2. Pligt til at informere om tilgængelighed af reservedele og muligheder for reparation.
  3. Pligt til at informere om garanteret produktlevetid, hvilket i højere grad end nu, skal gøre producenterne ansvarlige, hvis garantien ikke kan overholdes. Det bør også være muligt at angive perioden ”nul”, så forbrugeren tydeligt kan se, hvis der slet ikke stilles garanti for et produkt.
  4. Udvidelse af beføjelser under lovgivning om forbrugerbeskyttelse, for at sikre en mere effektiv håndhævelse af produktkrav.
  5. Forbedrede vilkår for reparatører. Reservedel, reparationsmanualer og software til diagnosticering bør altid være tilgængeligt. Også for reparatører, som ikke har nogen forbindelse til producenterne.
  6. Reduceret moms for reparationer. Det europæiske momsdirektiv giver i øjeblikket en vis mulighed for reduceret moms i forbindelse med lokale arbejdskraftsintensive services som eksempelvis reparation af cykler, sko og tøj. Disse muligheder burde ifølge UBA udnyttes i Tyskland, og der burde samtidig arbejdes for, at de udvides til flere områder.
  7. Øget påskønnelse for produkter blandt forbrugere. Initiativet skal sørge for, at foranstaltninger og initiativer, der øger brugen af produkter, som eksempelvis bidrager til øget genbrug eller deleordninger, i høj grad støttes.

Frankrig og Sverige er også i gang
I Frankrig har man vedtaget en lov mod planlagt forældelse, som, for lovovertrædelser, kan medføre bødestraf eller fængsel. Loven er sigtet mod virksomheder, som bevidst forsøger at nedbringe levetiden på et produkt for dermed at øge hastigheden, hvormed det udskiftes. I tillæg kræver et dekret, som trådte i kraft i 2015, at producenten eller importøren, og derefter den endelige sælger, på salgsstedet skal informere om, hvor længe reservedele vil være tilgængelige. Franskmændene er imidlertid fortsat udfordrede ift. fortolkning og håndhævelse af de nye regler.

I Sverige har man også lanceret en strategi for bæredygtigt forbrug, hvori man har foreslået konkrete økonomiske styringsmidler, som skal gøre det mere attraktivt at forlænge levetiden på almindelige produkter ved hjælp af både et skattefradrag på reparation af hårde hvidevarer samt reduceret moms på reparation af cykler, sko og tøj (fra 25 % til 12 %). I strategien bebuder man ydermere en udredning vedrørende øvrige styringsmidler, som skal forebygge affald, eksempelvis gennem øget handel med brugte varer.

 

Læs forslagene til den tyske strategi (på tysk) her

Læs en tidligere DAKOFA-nyhed om de svenske initiativer her

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.