Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Tilbagetagningsordning for PVC kickstarter den cirkulære økonomi på engelske hospitaler

02. juni 2016
Tilbagetagningsordning for PVC kickstarter den cirkulære økonomi på engelske hospitaler
En ny tilbagetagningsordning for hospitalsudstyr produceret af PVC medfører øgede genanvendelsesrater og reducerede affaldsgebyrer. Engelske hospitaler er glade for det nye cirkulære tiltag.

I England har man indført en tilbagetagningsordning for hospitalsudstyr, som er produceret af PVC, herunder bl.a. poser til intravenøs behandling, iltslanger, anæstesimasker og iltmasker. Ordningen, som går under navnet RecoMed, er finansieret af den europæiske PVC-industris bæredygtighedsprogram (VinylPlus) og har indtil videre tilbagetaget og genanvendt 830 kg PVC.

Materialerne indsamles ved hjælp af kildesortering i separate spande på hospitalerne, og siden marts har systemet været indført på syv steder rundt omkring i landet. Det forventes imidlertid, at flere hospitaler vil tilslutte sig ordningen, og det vurderes, at det samlede potentiale for genanvendelse af iltslanger, anæstesimasker og iltmasker alene fra de i alt 1.500 engelske hospitaler vil være mere end 2.000 ton om året.

Fordelen ved at lave en ordning specifikt for PVC-produkterne er i øvrigt, at de er klassificeret som ikke-farligt affald og generelt er af en ren og dermed let-genanvendelig kvalitet. Samtidig er det en fordel, at produkterne er lette for hospitalspersonalet at identificere og udsortere.

Økonomisk gevinst for hospitalerne
Ordningen er skal ikke blot ses som en gevinst i form af øgede genanvendelsesrater, men også som en økonomisk gevinst for hospitalerne på grund af en reduktion af hospitalernes affaldsgebyrer. Ifølge det britiske web-magasin Resource, brugte det engelske sundhedsvæsen sidste år omkring 850 millioner kroner alene på affaldshåndtering, hvoraf ca. 40 % var relateret til plast. Med den nye tilbagetagningsordning vil en betydelig del af dette plastaffald nu ikke længere pålægges et affaldsgebyr.

PVC-affald fra andre kilder kan også genanvendes
Det er ikke kun hospitalsudstyr med PVC, som kan indsamles til genanvendelse. En ny opgørelse fra RecoVinyl, som er organisationen bag bæredygtighedsprogrammet VinylPlus, viser, at man i Europa tilsammen har genanvendt mere end 500.000 tons PVC. Knap halvdelen af de indsamlede mængder består af vinduesrammer og lignende produkter.

RecoVinyl repræsenterer 177 europæiske aktører med interesse inden for genanvendelse af PVC. Målsætningen for RecoVinyl er, ifølge deres statusrapport, at genanvende 800.000 tons PVC i 2020.

 

Læs, og se en lille film, om RecoMed-ordningen her og se et faktaark om ordningen her 

Læs om RecoVinyl og VinylPlus her

Som tidligere beskrevet i en DAKOFA nyhed er genanvendelse af PVC også en del af den nyligt etablerede ”Nordsø-ressourcekarrusel”. Læs mere om de fire landes arbejde med at genanvende og handle med brugt PVC her 

Læs også DAKOFAs tidligere nyhed om Miljøstyrelsens miljøprojekt om mulighederne for genanvendelse af hård PVC her

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.