Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Tetrapak tester fiber-baseret barriere som erstatning for aluminium

08. juni 2022
Tetrapak tester fiber-baseret barriere som erstatning for aluminium
Tidligere test har vist, at polymer-baseret barriere kan beskytte grøntsagsjuice

Selvom aluminiumslaget i drikke- og fødevarekartoner er blevet tyndere gennem årene, så bidrager aluminium med omkring en tredjedel af emballagens CO2-belastning. Som motivation for Tetra Paks udvikling af den klassiske emballage, henviser de desuden til forskning, der viser, at 40 pct. af forbrugerne vil være mere motiverede for at sortere til genanvendelse, hvis emballagen udelukkende er fremstillet af papirmateriale. 

I 2020 har Tetra Pak gennemført en kommerciel teknologivalidering, hvor man har anvendt en polymer-baseret barriere i stedet for aluminium. Det har givet virksomheden viden om flere ting, bl.a. har man opnået en bedre forståelse af konsekvenserne for værdikæden ved dette skift, CO2-aftrykket blev reduceret og det blev bekræftet, at polymer-barrieren var tilstrækkelig til at iltbeskytte grøntsagsjuice.

Disse erfaringer bliver nu brug til at udvikle en fiber-baseret barriere. Et pilotparti er allerede på hylderne til en forbrugertest og Tetra Pak planlægger at gennemføre yderligere en teknologievaluering senere i 2022.

Gilles Tisserand, Vicepræsident for Klima og Biodiversitet, Tetra Pak, udtaler: "Tidlige resultater tyder på, at emballagen med en fiberbaseret barriere vil give en betydelig CO2-reduktion sammenlignet med traditionelle aseptiske kartoner samt en sammenlignelig holdbarhed og fødevarebeskyttelsesegenskaber. Vi mener derfor, at denne udvikling vil være et gennembrud i forhold til at reducere klimapåvirkningen. Derudover er kartoner med højere papirindhold også mere attraktive for papirfabrikker; derfor præsenterer dette koncept et klart potentiale for at realisere en cirkulær økonomi med lavt kulstofindhold til emballage."

Læs mere
Tetra Pak tests an industry-first: a fibre-based barrier to replace the aluminium layer

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.