Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Tekstiler er det fjerde mest miljøbelastende forbrugsgode efter bil, bøf og bolig

19. november 2019
Tekstiler er det fjerde mest miljøbelastende forbrugsgode efter bil, bøf og bolig
Det har man egentlig vidst længe, men udsagnet får nyt liv gennem et nyt stort studie fra Det Europæiske Miljøagentur, hvor man gør status på det europæiske forbrug af tekstiler samt dets effekt på både miljø og klima.

Det nye studie præsenterer en lang række miljørelaterede data, som kan hænges op på det europæiske forbrug af tøj, sko og husholdningstekstiler, hvilket løber op i omkring 26 kg om året per EU-borger. Dette forbrug medfører bl.a. et ressourcetræk på omkring 1.3 ton råmaterialer, samt mere end 100 m3 vand per person. I forbindelse med produktionen anvendes der i tillæg omkring 3.500 forskellige kemiske stoffer, hvoraf 750 betegnes som farlige for mennesker og 440 som farlige for miljøet. Alt i alt bliver tekstilerne dermed den fjerde mest miljøbelastende sektor efter fødevare-, bolig- og transportsektoren.

I forhold til klimapåvirkningen kommer tekstilerne ind på en femteplads over de mest belastende forbrugsgoder, idet det europæiske forbrug af tekstiler medfører udledninger af drivhusgasser, der svarer til 654 kg CO2 per person.

Den nye undersøgelse viser også, at forbruget af de nævnte forbrugskategorier mellem 1996 og 2012 er steget med 40% mens priserne på tøj samtidig er faldet. Samtidig har man kunnet erfare, at hvert enkelt stykke tøj bruges omkring 7-8 gange om året, hvilket er mindre end det blev for år tilbage.

Alt i alt medfører det europæiske tekstilforbrug altså i stigende grad en betydelig miljøbelastning om end store dele af udledningerne foregår uden for de europæiske grænser.

Nye modeller for både produktion og forbrug bliver nødvendige
Ifølge det europæiske miljøagentur betyder det omfattende forbrug af tekstiler, og de konsekvenser, som det medfører, at der er brug for betydelig nytænkning inden for både produktion og forbrug. Agenturet tager udgangspunkt i den cirkulære økonomis principper og anbefaler, at man forsøger at lukke de tekstile kredsløb ved hjælp af cirkulære forretningsmodeller kombineret med effektive rammer, der adresserer både design, produktion, distribution, brug og genbrug, indsamling og genanvendelse af tekstilerne, herunder eksempelvis grønne offentlige indkøb, eco-design, udvidet producentansvar, mærkninger og standarder. På den måde forventer man imidlertid også at kunne sikre, at de økonomiske og sociale gevinster bevares i økonomien.

Læs mere
Du kan læse briefingen ”Private consumption: Textiles in EU's circular economy” her. Den er baseret på den længere tekniske rapport ”Textiles and the environment in a circular economy”

Dette er den tredje briefing i en serie, som EEA har udgivet for nylig. Du kan læse om de to andre, der handler om hhv. Europas ressourceforbrug og håndtering af plast i denne og denne nyhed fra DAKOFAs nyhedsarkiv.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.