Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Tekstilgenbrug giver bedre økonomi og miljø

10. februar 2017
Tekstilgenbrug giver bedre økonomi og miljø
De komplekse sammenhænge for at øge genbrug og genanvendelse af tekstilaffald og kasseret tøj blev tydelige på DAKOFAs konference om emnet, men der er væsentlige gevinster at opnå.

Konferencen ”Genbrug og genanvendelse af tekstiler – kan vi øge bæredygtigheden”, som fandt sted den 7. februar 2017, gav et klart billede af udfordringerne ved at øge genanvendelsen af tekstiler til nye tekstiler, bl.a. fordi de fleste tekstiler meget sjældent kun består én materialetype. Men der er store miljøgevinster især ved ændret produktion og øget genbrug  - og økonomiske gevinster ved mere genbrug og genanvendelse.

Efter transport, mad og bygninger (”bil, bøf og bolig”) er tekstiler den mest (direkte eller indirekte) forurenende sektor i EU. I de nordiske lande sælges pt. mere end 350.000 tons tekstiler/år. Næsten alle tekstiler er importerede, og mange har en høj miljøbelastning, der hvor de produceres. I de nordiske lande indsamles mellem 20 og 50 % af kasserede tekstiler til genbrug – Danmark indsamler flest tekstiler til genbrug.

Hver dansker forbruger i gennemsnit 16 kg tekstiler om året (forbruget er steget med mere end 30 % siden år 2000), og dette forbrug af tekstiler medfører et vandforbrug større end vandforbruget fra en gennemsnitlig 3-pers. husstand og en CO2-udledning svarende til 2.000 kilometers kørsel i en familiebil. Samtidigt har den svenske kemikalieinspektion har konstateret, at der anvendes mere end 1.100 forskellige farlige kemikalier i tekstilproduktionen.

Københavns kommune har i en forsøgsperiode indsamlet ca. 10 tons tekstilaffald fra 5 små genbrugsstationer. Tekstil-affaldet kunne inddeles i 5 kategorier, hvor 1., 2. og 3. sortering (som er egnet til genbrug) udgjorde ca. 50 %, og den 4. sortering (til genanvendelse) udgjorde mindst 40 %, mens resten (til forbrænding) udgjorde under 10 %. Tekstilaffaldet udgør ca. 4 % af kommunens restaffald til forbrænding, og det svarer til 5700 ton, så meget større mængder kasserede tekstiler kan genbruges/genanvendes.

Et nyt industrielt symbioseprojekt mellem danske industrivaskerier og tekstilprodukt-fabrikant vil genanvende tekstilaffald til tekstil-plader med flere anvendelser (inkl. akustiske formål). Forretningsudfordringen ligger i leveringssikkerhed, kvalitetssikring og volumen, og branchen efterspørger en klar politisk udmelding og lovgivning, som vil fremme øget genbrug og genanvendelse.

Overordnet set giver genbrug af tekstiler langt større miljøgevinster end genanvendelse, hvilket bl.a. fremgår af rapport ”Gaining benefits from discarded textiles: LCA of different treatment pathways” (rapport og database kan downloades fra www.norden.org). Genbrug giver samtidigt en langt større økonomisk værdi end genanvendelse, men et presset marked for indsamling af kasserede tekstiler i Europa sikrer, at stort set alt indsamlet bliver enten genbrugt eller genanvendt. Der foregår kun en minimal forsortering i de nordiske lande, mens det meste sorteres og sælges i Østeuropa pga. lavere lønninger og større efterspørgsel på genbrugstøj. Genanvendelse til nye tekstiler foregår primært i Asien.

Se præsentationerne om bæredygtig tekstilproduktion og gen-brug/-anvendelse af kasserede tekstiler fra konferencen her.

DAKOFA vil her i første halvår af 2017 igangsætte et netværk om tekstilaffald. Hvis du ønsker at vide mere om dette og evt. deltage i netværket, bedes du kontakte Nikola Kiørboe i sekretariatet.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.