Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Stort potentiale ved at kommuner samarbejder med private

26. august 2015
5 eksempler på offentligt og privat samarbejde inden for genanvendelse af affald bliver gennemgået i et nyt miljøprojekt fra Miljøstyrelsen. Projektet er en del af det arbejde KL skal udføre i henhold til aftalen mellem KL og Miljø- og fødevareministeriet (tidligere Miljøministeriet) om realisering af regeringens strategi I ”Danmark uden affald”.

Projektet har med udgangspunkt i 5 konkrete eksempler på samarbejde mellem det offentlige og private undersøgt grundlaget for, at offentlig og privat samarbejde kan skabe innovation og værditilvækst med udgangspunkt i genanvendelse af husholdningsaffald og med kommunen som driver.

De 5 eksempler peger på nogle overordnede udfordringer i forbindelse med offentlige-private samarbejder, som bør analyseres:

• At opbygge samarbejder er en lang proces, som kunne understøttes af langsigtede støtteordninger
• Adskillesen af husholdnings- og erhvervsaffald kan virke begrænsende
• Hvis direkte genbrug skal være værdiskabende skal de tænkes ind i nye sammenhænge
• Udbudsreglerne kan virke begrænsende
• Der mangler overblik over data
• Kommuner skal samarbejde med andre kommuner og affaldsselskaber

De 5 eksempler er:

Ressource City, Næstved kommune
Ressource City skal skabe en klynge af virksomheder og vidensinstitutioner, som skal arbejde med re- og opcycling.  Kommunen har i samarbejde med Center for Bæredygtigt Byggeri oprettet et sekretariat, som skal facilitere ”Ressource City”. Formålet med projektet er at skabe vækst og arbejdspladser i Næstved. Fysisk har Ressource city til huse på Maglemølle, hvor glasvirksomheden Reiling vil bygge et stort centralanlæg. Her ud over er der fokus på bygge- og anlægsområdet med indledende samtaler med f.eks. Techonopor, Gamle Mursten og Blue City. Tekstiler er et andet fokusområde, hvor man undersøger mulighederne for at omdanne gamle jeans til f.eks. isoleringsmateriale.

ReUseCenter og REWARA, Aarhus kommune
I Aarhus har kommunen og AffaldVarme Aarhus igangsat et projekt kaldet ReUseCenter, som skal øge direkte genbrug og genanvendelse mellem borgerne i byen. Centeret er placeret ved Godsbanen og arealet skal danne rammen om gode ideer, byttemarkeder, ildsjæle og iværksættere mv. Borgerne får mulighed for at aflevere møbler, byggematerialer og andet, som kan genbruges på pladsen. Håbet er, at ReUseCenteret kan nedbringe storskralden i gaderne, som p.t. er en udfordring samt nedbringe affaldsmængderne til forbrænding. Aarhus kommune er i et andet projekt REWARA i gang med at kortlægge affaldsstrømme og på den baggrund parre virksomheder i en symbiosetankegang, hvor ReUseCenteret er en lokal forudsætning herfor.

Bright Green Island, Bornholms Regionskommune
Beskæftigelsesprojekter har stor betydning for Bornholm og små projekter kan derfor have stor betydning. Politisk håber man, at ved at satse på miljøbevidsthed med initiativer Bright Green Island at tiltrække investeringer og dermed arbejdspladser til øen. Bornholm har som en ø særlige udfordringer i forhold til at håndtere affaldet. BOFA (Bornholms affaldsbehandling) forsøger at behandle så meget at affaldet på øen som muligt og tanken er, at den bornholmske distributionstransportsektor skal køre på biogas.

Cross Border Biowaste, Arwos, Aabenraa
Formålet med Cross Border Biowaste projektet er at afsøge mulighederne for et interregionalt samarbejde om genanvendelse af biologisk affald mellem danske og tyske affaldsselskaber ved grænsen. Ved at samarbejde på tværs af grænsen håber man, at udnytte de økonomiske stordriftsfordele ved at indsamle, behandle og afgasse det biologiske affald med produktion af biogas til følge.

Plastic zero, Københavns kommune
Københavns kommune har igennem et EU finansieret projekt ”Plastic zero” set på forskellige løsninger til efterbehandlings- og sorteringsteknologi til plastgenanvendelse samt afprøvet samarbejdsformer. Arbejdet har udviklet sig til, at Københavns kommune har fokus på kontraktformer og offentlige-private samarbejder.  I dag samarbejder kommunen med ARC om bl.a. at etablere et centralt sorteringsanlæg  og med CLEAN om et udbud til et oparbejdningsanlæg for plastik.

Find Miljøprojektet nye offentlige-private samarbejder her

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.