Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Stor energipakke fra EU Kommissionen offentliggjort

14. december 2016
Pakken indeholder især dele vedr. vedvarende energi og energieffektivitet og indgår i gennemførsel af EU’s 2030-ramme for klima og energipolitikken. Og CØ med i ny Ecodesign-direktiv arbejdsplan.

EU-kommissionen offentliggjorde den 30. november 2016 en pakke af foranstaltninger inden for rammerne af "Ren energi til alle europæere". Lovgivningsforslagene om ren energi til alle europæere omfatter energieffektivitet, vedvarende energi, elektricitetsmarkedets udformning, elforsyningssikkerhed og forvaltningsregler for energiunionen. Desuden foreslår Kommissionen en ny vej frem for miljøvenligt design samt en strategi for forbundet og automatiseret mobilitet. Pakken indeholder også tiltag til at fremskynde innovation inden for renere energi og til renovering af bygninger i EU. Pakken forventes at mobilisere op til 177 mia. euro i offentlige og private investeringer om året fra 2021.

Beskrivelse af udvalgte elementer i pakken

Kommissionens nye arbejdsplan for Ecodesign-direktivet for 2016-2019 beskriver bl.a., hvordan kommissionen vil udforske mulighederne for at etablere mere produktspecifikke og/eller horisontale krav indenfor cirkulær økonomi aspekter for de omfattede produkter, herunder minimums-produkt-levetid, reparations-mulighed, opgradering, design for adskillelse, information, egnethed mht. genbrug og genanvendelse, emissioner af drivhusgasser mv. Kommissionen vil også udvikle en CØ-værkstøjkasse for ecodesign, der eksempelvis kan vejlede i, hvordan ressource og materiale effektivitets aspekter kan vurderes og inkluderes for nye produkter og ved revidering af eksisterende produktkrav.

Udkastet til et revideret VE-direktiv stiller skærpede krav for bioenergis bæredygtighed og udvider direktivets anvendelsesområde til også at omfatte biomasse og biogas til kraftvarmeproduktion (> 20 MW). Direktivet lægger også op til at styrke forbrugernes ret til egenproduktion af el og afsætte evt. overskud til nettet, samt forbrugernes ret til ikke at skulle købe fjernvarme forudsat væsentlig bedre energieffektivitet gennem egenproduktion.

Kommissionen foreslår at sætte EU’s målsætning for energieffektivitet op fra 27 til 30 %, og at målsætningen bliver bindende på EU-niveau. Det er meningen, at medlemsstaterne skal udarbejde individuelle handlinger til kommissionen, som så vurderer, om EU er på rette vej. Hvis en medlemsstat ikke bidrager nok til målopfyldelse af EU-målet kan det komme på tale, at medlemsstaten skal indbetale til en fond, som kommissionen kan bruge til at finansiere supplerende initiativer i andre medlemsstater, så EU-målet kan nås.

Baggrund for pakken og videre forløb

I oktober 2014 nåede Det Europæiske Råd til enighed om EU's 2030-ramme for klima- og energipolitikken med fastsættelsen af et reduktionsmål for drivhusgasemissioner for hele EU-økonomien på mindst 40 % inden 2030. Kommissionen fremsatte i 2015 et forslag om en reform af EU's emissionshandelssystem og i sommeren 2016 flere forslag for at fremskynde overgangen til en lavemissionsøkonomi i andre nøglesektorer. Den nye pakke udgør de vigtigste resterende dele for en fuld gennemførelse af EU's 2030-ramme for klima- og energipolitikken, navnlig for vedvarende energi og energieffektivitet. Store dele af den nye pakke skal nu forhandles på plads mellem medlemsstaterne i Rådet og med Europa-Parlamentet – dette gælder også det nye 2030-mål for energieffektivitet.

 

Kommissionens pressemeddelelse fra 30. november 2016 ’Ren energi til alle europæere – nu skal Europas vækstpotentiale udnyttes’ kan findes her 

European Commission's fact sheet ´Putting energy efficiency first: consuming better, getting cleaner’ kan findes her  

'Ecodesign Working Plan 2016-2019' kan findes her   

Links til alle elementer i den nye energipakke kan findes gennem denne side her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.