Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Spanien vil sikre de sociale organisationer muligheden for at håndtere genbrug

02. september 2022
Spanien vil sikre de sociale organisationer muligheden for at håndtere genbrug
En ny spansk lov om cirkulær økonomi sikrer såkaldte sociale virksomheder minimum halvdelen af de fremtidige kontrakter, der skal organisere indsamling, transport og behandling af det affald, der er egnet til forberedelse med henblik på genbrug.

I foråret vedtog den spanske regering en ny lov for affald og cirkulær økonomi. Loven er en ganske omfattende omskrivning af det spanske affaldssystem og implementerer bl.a. en lang række af de EU-regler og rammer inden for cirkulær økonomi, som vi også løbende er i gang med at indarbejde i den danske lovgivning. Et udvalgt element i loven er, at man nu sikrer, at minimum halvdelen af de offentlige udbud om indsamling, transport og behandling af tekstilaffald, møbler og andre varer, der er egnet til forberedelse med henblik på genbrug, udbydes og tildeles såkaldte sociale virksomheder, der er godkendt til behandling af affald. På den måde ønsker man altså fra spansk side at anerkende og sikre sociale virksomheders rolle i den cirkulære økonomi.

I følge en nyhed fra den europæiske organisation for genbrug RReuse vil den nye lov bl.a. betyde, at der i Spanien skabes hundredvis af job for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Ifølge data indsamlet af RReuse skaber sociale virksomheder, der er aktive i den cirkulære økonomi, nemlig i gennemsnit 70 job pr. 1.000 tons affald, der er indsamlet med henblik på at blive forberedt til genbrug.

Loven betyder også, at Spanien følger en række andre EU-lande i forhold til at forbyde destruktion af ikke-fordærvelige usolgte varer, herunder tekstiler, elektriske og elektroniske produkter og legetøj. I den forbindelse er det også blevet besluttet, at usolgt overskudsproduktion der doneres til non-profit organisationer, skal være fritaget for moms.

 

Læs mere

Du kan læse mere om den spanske lov her på RReuses hjemmeside (på engelsk) samt her på den spanske organisation Aeress’s hjemmeside (på spansk).

Se også denne tidligere DAKOFA-nyhed, hvor du kan læse om, at man i Spanien (og andre udvalgte EU-lande) også har indført bindende mål for genbrug, hvilket har medført en række positive effekter for både miljø, økonomi og en række sociale aspekter.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.