Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Smarte byer som midler til at nå byens målsætninger

15. maj 2018
Smarte byer som midler til at nå byens målsætninger
smart city
Smarte byer er ikke et mål i sig selv men er midlerne til at nå en bys mål.
Nyt white paper fra State of Green og DAKOFA om Smart Cities skal promovere danske løsninger

State of Green samler i et ny white paper en række danske løsninger inden for ti udvalgte Smart City-temaer. Formålet er at udbrede danske løsninger til udlandet, men også danske kommuner og andre Smart City altører kan finde inspiration i udgivelsen.

Byerne udleder ca 70 % af verdens samlede CO2, så det er et oplagt sted at sætte ind, hvis det samlede CO2 aftryk skal mindskes. Et problem er dog, at byerne vokser og med flere indbyggere følger større udledning. Det er en stor udfordring for byerne er at kunne vokse, være gode at bo i og samtidigt blive mere bæredygtige. Byerne må nødvendigvis blive smartere, hvis ikke miljøaftrykket fortsat skal vokse i takt med øget befolkning. 

Der findes mange danske løsninger til den smarte by, og som DAKOFAs konference 28. februar 2018 viste, så er der stor interesse blandt andet fra de danske kommuner for at få smarte byer. Mange kommuner er også godt i gang, men kun få har knækket koden til at få virkelig fremdrift mod at blive 'real smart cities'. 

For den smarte by er data altafgørende. Det er fundamentet for den smarte by, som fremhævet i State of Greens white paper "Smart Cities – Creating liveable, sustainable and prosperous societies". Rapporten beskriver seks af byernes vigtigste sektorer (Affald, Mobilitet, Vand, Byggeri, Opvarmning & køling, Energi), hvor byer kan udvikles med tilgængelige, smarte løsninger og være drivers for en udvikling af både byen selv, andre byer og for byens omkringliggende land. 

Rapporten indeholder case eksempler på danske state-of-the-art løsninger samt kontakter til store dele af de virksomheder, der arbejder med Smart City. Der er også inspiration til de nationale og internationale partnerskaber, som er vigtige for at bringe den smarte by videre. 

Figur forklaring

Øverste niveau: Oprettelse af smarte byer er ikke et mål i sig selv. At være smart er kun midlerne til at nå en bys mål om levedygtighed, bæredygtighed og vækst. Mellemniveau: De specifikke digitale løsninger skal anvendes både på tværs af og inden for byens grønne sektorer. Bundniveau: For at en by skal nå sine mål, skal der etableres et solidt fundament af grundlæggende digitale strukturer. Dette omfatter infrastruktur, datahubs til datadeling og standarder for datasikkerhed og privatliv. Rapporten identificerer klare løsninger inden for hver af disse. Krydsningsniveau: Både nationale og internationale partnerskabsmodeller på tværs af de forskellige sektorer er nødvendige for, at en by kan nå sine mål. 

DAKOFAs fagkonsulent Anders Gideon har bidraget til udgivelsen med kapitlet om Smart Waste management. 

Hele udgivelsen kan læses her.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.