Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Slut med gratis plastikposer

06. januar 2021
Slut med gratis plastikposer
Lovændring medfører mindstepris på 4 kr. for en bærepose. Tynde poser kan fortsat være gratis af hensyn til fødevarehygiejne og bekæmpelse af madspild.

Det er nu slut med de tynde plastikposer, og når du vil have en bærepose i butikkerne, kommer det til at koste mindst fire kroner.  For snart et år siden vedtog regeringen og et bredt flertal i Folketinget en ændring af miljøbeskyttelsesloven, som fra 1. januar 2021 gjorde det forbudt at udlevere gratis bæreposer, samt helt forbyder udlevering af tynde plastikbæreposer, som ikke kan genbruges. 

"Det skal kunne betale sig at lægge de dårlige vaner på hylden og i stedet for genbruge sin bærepose. Vi har lige nu europarekord i husholdningsaffald, og det skal vi lave om på. Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget har bakket op om at forbyde de gratis bæreposer", siger miljøminister Lea Wermelin. 

De tynde plastikbæreposer, som typisk ikke kan bruges mere end en eller to gange, bliver forbudt. Samtidig vil der fremover blive krævet betaling for alle øvrige typer bæreposer, også de tykkere bæreposer, som du for eksempel får i tøjforretninger.  Miljøministeren vil desuden fastsætte en minimumspris for bæreposer på fire kroner. Dermed kan forbuddet om gratis udlevering ikke omgås ved eksempelvis kun at kræve få øre i betaling.   

"Tempoet i den grønne omstilling skal op, og plastikforurening er en af de helt store miljøsyndere. Vi skal genbruge og genanvende vores plastik meget mere, end vi gør i dag. Forbuddet mod gratis bæreposer er både godt for klima og miljø og et vigtigt skridt i opgøret med en brug-og-smid-væk kultur", siger Lea Wermelin. 

Forbuddet mod udlevering gælder alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank. Dog vil de helt tynde plastikposer til for eksempel frugt og grønt stadig være lovlige af hensyn til bl.a. bekæmpelse af madspild og fødevarehygiejne.

Du kan læse hele regeringens pressemeddelelse ved at trykke hér.

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.