Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Skraldet lever! Ny kampagne sætter fokus på mikroorganismer i renovationsbranchen

28. september 2021
Skraldet lever! Ny kampagne sætter fokus på mikroorganismer i renovationsbranchen
Forskning viser renovationsmedarbejdernes udsættelse for mikroorganismer. Fire små rutiner kan gøre en stor forskel. Det er budskabet i Arbejdstilsynets nye kampagne "Skraldet er levende", der sætter fokus på skadelige mikroorganismer i husholdningsaffald.

Den stigende affaldssortering i Danmark kan ifølge Arbejdstilsynet udfordre renovationsmedarbejdernes arbejdsmiljø, fordi skraldet kan ligge længere tid i hver container. Det betyder, at mikroorganismer, som bakterier og svampe, har mere tid til at udvikle sig.

De små usynlige organismer findes i husholdningsaffald og i luften, når containerne tømmes, og det kan gøre renovationsmedarbejderne syge og føre til flere sygedage på kort sigt.

Ny undersøgelse bag kampagnen ’Skraldet er levende.’
Arbejdstilsynet kampagne "Skraldet er levende" henter viden fra forskning på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der har identificeret 250 forskellige arter af mikroorganismer i forbindelse med afhentning af dagrenovation, og hvordan de kan påvirke renovationsmedarbejderne.

Mængden af mikroorganismer afhænger ifølge NFA af årstiden og typen af affald. Undersøgelsen viser, at udsættelsen er typisk højest om sommeren samtidig viser undersøgelsen, at størstedelen af udsættelsen for mikroorganismer sker gennem luften samt ved at renovationsmedarbejderen har mikroorganismer på hænderne og derefter rører ved munden og øjnene.

Selvom føreren af skraldebilen sidder mere beskyttet, er koncentrationen af mikroorganismer ifølge undersøgelsen stor i førerhuset. De er derfor i lige så høj grad udsat.

På kort sigt kan renovationsmedarbejdere ifølge undersøgelsen opleve:

  • Kvalme
  • Opkast
  • Diarré
  • Ondt i hovedet
  • Irritation af øjne og hud

Ifølge undersøgelsen kan renovationsmedarbejdere på langt sigt opleve: 

  • Eksem
  • Dårligere lungefunktion. Lungefunktion kan falde over længere tid. Men lungefunktionen kan også falde fra mandag til fredag.

Derfor vil Arbejdstilsynet med kampagnen ’Skraldet er levende’ sætte fokus på de skadelige mikroorganismer. 

Fire små rutiner kan gøre en stor forskel
Få simple ændringer i arbejdsrutinerne kan ifølge Arbejdstilsynet gøre, at renovationsmedarbejdere udsættes for langt færre mikroorganismer i løbet af arbejdstiden. De fire rutiner lyder:

  1. Vask eller sprit hænder flere gange i løbet af ruten
  2. Rengør førerhuset, når bilen tankes
  3. Stå ved siden af bilen, når beholderen tømmes eller komprimatoren kører
  4. Skift arbejdstøjet, når det er beskidt

Ifølge Arbejdstilsynet har arbejdsgivere et stor ansvar for at oplyse medarbejderne om mikroorganismerne og gøre det nemmere at indføre de nye rutiner. Det kan de ifølge Arbejdstilsynet blandt andet gøre ved at give alle medarbejdere klare instruktioner i, hvordan de undgår mikroorganismer, og samtidig gøre hygiejnekit til en fast del af bilens udstyr.

Læs mere om kampagnen og undersøgelserne på Arbejdstilsynets hjemmeside eller læs undersøgelsen direkte på NFAs hjemmeside

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.