Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Skal genbrug tælle med i genanvendelsesprocenten?

22. februar 2016
Skal genbrug tælle med i genanvendelsesprocenten?
Toppen af affaldshierarkiet og et velfungerende marked for sekundære råmaterialer var nogle af de centrale emner, som i sidste uge blev diskuteret i Bruxelles på Forum Europes konference om cirkulær økonomi.

Konferencen dannede ramme for, at politikere, interesseorganisationer, forskere og andre interesserede kunne diskutere Kommissionens pakke for cirkulær økonomi samt, hvordan EU kommer videre med omstillingen.

De ”inderste cirkler” er fortsat de vigtigste

På konferencen blev det adskillige gange understreget, at de ”inderste” cirkler i den cirkulære økonomi, dvs. direkte genbrug, forberedelse til reparation og reparation er de vigtigste, både set ud fra et miljømæssigt og et økonomisk perspektiv. Deltagerne blev i den forbindelse mindet om, at genbrug, deleordninger, reparation og nye forretningsmodeller er de mest centrale elementer af den cirkulære økonomi og først når ressourcerne ikke længere kan cirkulere i disse ordninger, skal der arbejdes med genanvendelse af høj kvalitet. 

Den cirkulære pakke indeholder bl.a. et forslag om, at genbrug nu skal måles og tælles med som en del af genanvendelsesmålene. Dette vil eksempelvis være til gavn for et land som Danmark, som nu vil kunne inkludere mængderne af returflasker til genbrug i forbindelse med at skulle leve op til de nye emballagemål. Men der blev også rejst bekymring om, at det muligvis kan blive en uoverkommelig og således også ødelæggende administrativ byrde for små (socialøkonomiske) virksomheder, der beskæftiger sig med reparation og genbrug.

En repræsentant for den europæiske interesseorganisation for socialøkonomiske virksomheder Rreuse plæderede i forbindelse for, at genbrug vil kunne styrkes gennem bl.a. øget samarbejde mellem kommunerne, affaldsselskaberne og de socialøkonomiske virksomheder, en ”social clause” i udbudsprocesser, lovpligtig offentlig adgang til reparationsmanualer samt tilgængelighed af reservedele i en længere periode (i eksempelvis 10 år). I den forbindelse blev Frankrig fremhævet som foregangsland, idet de som bekendt har vedtaget en lov om, at producenter skal oplyse, hvor lang levetid et givent produkt har samt, hvor længe reservedele til det solgte produkt vil være tilgængelige.

Et velfungerende marked for sekundære råmaterialer er afgørende

For at de europæiske medlemsstater kan leve op til de genanvendelsesmål som Kommissionen har foreslået er det ganske afgørende, at der bliver skabt et velfungerende europæisk marked for genanvendeligt affald. Ifølge Kestutis Sadauskas (Director for Green Economy, DG ENV - kommissionen) er der i den forbindelse to ting, som er afgørende:

1. Udbud: markedet skal kunne udbyde en stabil strøm af indsamlet materiale til genanvendelse. Et middel til at nå dette mål er medlemsstaternes forpligtelse til separat indsamling af en række fraktioner. Nogle deltagere mente i denne sammenhæng, at indsamling af organisk affald er afgørende for, at medlemsstaterne vil kunne nå målene.

2. Kvalitet: For at kunne etablere et velfungerende marked for sekundære råmaterialer, er markedet samtidig nødt til at kende outputtet fra genanvendelsesprocesserne. I den forbindelse tænkes der især på kompositionen af outputtet (herunder også indhold af farlige stoffer). Det er vigtigt at man ikke bare helt ukritisk genanvender alle materialer og stoffer, men i stedet overvejer hvad der er egnet til en cirkulær økonomi. I den forbindelse blev der bl.a. diskuteret hvor vidt en form for tracking-system er muligt.

De to elementer hænger i virkeligheden tæt sammen. For kvaliteten afhænger af udbuddet mens det indsamlede materiale afhænger af, hvilken pris man kan sælge det for på markedet. FEAD (den europæiske organisation for en række affaldshåndteringsvirksomheder) efterlyser derfor også en seriøs debat vedrørende økonomiske instrumenter, som kan skabe prisincitamenter i retning af sekundære råmaterialer set i forhold til virgine materialer. I den forbindelse blev Frankrig igen nævnt som front-runner, idet de i øjeblikket arbejder på at udvikle et regelsæt for direkte stimulering af markedet for sekundære råmaterialer. Andre aktører efterlyste i samme forbindelse intensivering af de igangværende arbejder med producentansvarsordninger, eco-design programmet samt end-of-waste kriterierne.

Medlemsstaterne skal stramme op

Blandt talere og publikum var der generelt konsensus om, at pakken er et vigtigt og betydningsfuldt skridt i den rigtige retning, men en række talere havde også en mere kritisk tilgang til det nuværende forslag. Hollandske MEP Gerben-Jan Gerbrandy gav eksempelvis medlemsstaterne en noget hård medfart. Han mener, at Kommissionens CØ-pakke ikke er ambitiøs nok. Men det var medlemsstaterne, snarere end Kommissionen selv, som han i denne sammenhæng langede ud efter. Mere specifikt mener Gerbrandy, at medlemsstaterne i alt for høj grad arbejder for at beskytte nuværende teknologier og infrastrukturer frem for at arbejde for det fælles europæiske bedste, hvilket potentielt kan medføre store investeringer og omstruktureringer i branchen. Flere paneldeltagere støttede op om Gerbrandys udtalelser og i den forbindelse blev overkapacitet i den europæiske forbrændingssektor flere gange nævnt som en væsentlig udfordring for omstillingen til en cirkulære økonomi.

Se programmet for hele konferencen her

Se DAKOFAs nyhed om Eva Kjer Hansens indlæg på konferencen her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.