Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Samlenotat vedr. EU-Kommissionens forslag til direktiv om virksomheders due diligence for bæredygtighed

25. oktober 2022
Samlenotat vedr. EU-Kommissionens forslag til direktiv om virksomheders due diligence for bæredygtighed
Formålet med forslaget er – i al sin enkelthed - at fremme bæredygtig og ansvarlig virksomhedsadfærd i de globale værdikæder for at fremme den grønne omstilling og beskytte menneskerettigheder i og uden for EU.

Kommissionens konsekvensanalyse, som ligger bag forslaget, er blevet underkendt to gange, hvormed Kommissionen ikke har fremlagt en kvalitetssikret konsekvensanalyse før forslaget blev fremlagt. Derfor foreligger der bl.a. ikke på nuværende tidspunkt retvisende skøn for hverken de erhvervsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser, ligesom der er væsentlig uklarhed om centrale begreber i direktivet. Dette følger ikke den normale procedure, hvor det forventes, at der foreligger en godkendt konsekvensanalyse fra Udvalget for Forskriftskontrol og dermed bryder forslaget med den normale procedure for evidensbaseret politikudvikling i EU.

Af Erhvervsministeriets udarbejdede samlenotat til brug for Folketingets Europaudvalg fremgår det, at Regeringen bakker op om formålet med det nye forslag om virksomheders due diligence for bæredygtighed og mener at dette reguleres bedst på EU-niveau. Det fremgår endvidere, at: ”Omstillingen til en bæredygtig økonomi indebærer, at den private sektor aktivt tager ansvar for deres påvirkning på samfundet og miljøet. Regeringen mener, at en ”level playing field” for lovpligtig due diligence på tværs af det indre marked forudsætter klare rammer for ensartet håndhævelse på tværs af EU, og at der derfor fortsat er behov for en afklaring ift. centrale begreber i forslaget, som fremstår uklare i det fremsatte forslag. Klare begreber og klarhed om virksomhedernes ansvar er helt grundlæggende for ens implementering på tværs af EU, og for at reglerne bliver håndterbare for virksomhederne, der skal implementere reglerne i deres daglige arbejde. Regeringen er kritisk over for de artikler i forslaget, der regulerer selskabsledelse, og kan ikke umiddelbart støtte den generelle regulering af selskabsledelse der lægges op til med forslaget. Reguleringen lader til at gå ud over, hvad der nødvendigt for at sikre en forankring af ledelsens ansvar for due diligence processer og vurderes ikke på nuværende tidspunkt at være proportional. Regeringen vil undersøge nærmere, hvordan den foreslåede regulering af selskabsledelse vil påvirke den danske model for selskabsledelse og implikationerne af direktivet for dansk selskabsret.

Forslagets krav til virksomheders due diligence og tilsynsmyndighedernes håndhævelse heraf forventes at medføre væsentlige erhvervsøkonomiske og statsfinansielle konsekvenser, som vil skulle afdækkes nærmere. Regeringen vil arbejde for at reglerne udformes, så gevinsterne ved forslaget, herunder bidraget til den bæredygtige omstilling, står mål med de administrative konsekvenser direktivet medfører.”

 

Omstilling til klimaneutral og grøn økonomi
Kommissionen præsenterede 23. februar 2022 sit forslag til et direktiv om virksomheders due diligence for bæredygtighed. En dansk sprogversion blev udsendt den 28. marts 2022.

Kommissionen begrunder direktivforslaget med, at virksomheders adfærd på tværs af alle økonomiske sektorer er afgørende for at lykkes med EU’s omstilling til en klimaneutral og grøn økonomi i overensstemmelse med den europæiske grønne pagt, og for at opfylde FN’s mål for bæredygtig udvikling. Med forslaget ønsker Kommissionen at fastlægge en horisontal ramme for at fremme virksomheders respekt for menneskerettigheder og miljø i deres egne aktiviteter og gennem deres værdikæder. Direktivet skal understøtte og supplere øvrig regulering på bæredygtighedsområdet, bl.a. taksonomiforordningen og forordningen om virksomheders bæredygtighedsrapportering, og vil samtidig bidrage til at opfylde EU’s politiske mål på menneskerettighedsområdet og miljøområdet.

Overordnet indhold
Forslaget skal fremme bæredygtig og ansvarlig virksomhedsadfærd i de globale værdikæder med henblik på at styrke den grønne omstilling og beskytte menneskerettigheder i og uden for EU.

Konkret forpligtes de omfattede virksomheder til at etablere og løbende gennemføre såkaldte due diligence-processer, hvilket vil sige at identificere og om nødvendigt forebygge, afslutte eller afbøde virksomhedens aktiviteters potentielle hhv. faktiske negative indvirkninger på menneskerettigheder og miljøet – ikke kun i egen virksomhed, men i hele værdikæden.
Kommissionens forslag har været sendt i høring i EU-specialudvalget for konkurrenceevne, vækst og forbrugerspørgsmål med frist for bemærkninger den 16. marts 2022. Der er indkommet høringssvar fra en lang række organisationer, og generelt bakker høringsparterne op om formålet med direktivforslaget og ser et behov for fælles EU-regler på området, idet de dog hver især frem- hæver svagheder i forslaget, som de mener, at regeringen bør adressere. Høringsparternes kritikpunkter kan læses i samlenotatet fra side 19.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.