Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Samarbejde og erfaringsudveksling i DAKOFAs Klimanetværk

30. oktober 2022
Samarbejde og erfaringsudveksling i DAKOFAs Klimanetværk
DAKOFAs nye "Netværk for Klima og Cirkulær Økonomi" vil nedsætte arbejdsgrupper inden for: Data og beregningsmodeller, Specifikke reduktionsstrategier, Scope 3 (værdikæde-emissioner), Affaldsforebyggelse samt Kommunikation & involvering. Etableringen af arbejdsgrupperne finder sted på et netværksmødet den 7. november i Odense.

Samarbejde om klimaudfordringerne på tværs i hele affaldssektoren mellem kommuner, virksomheder, erfarne og nye medarbejdere er vigtigt, hvis ideer, viden og tiltag for Klima og CØ skal udbredes effektivt og i det omfang og med den hastighed, som der er behov for. Et aktivt samarbejde på tværs i landet er hovedformålet med mødet i DAKOFAs netværk for klima og CØ, som afholder møde d. 7. november 2022, kl. 09.30-15.30 hos Odense Renovation.

På mødet vil der være tre inspirationsoplæg:

  • Odense Renovations arbejde med klima og CØ på basis af kommunens klimaplan
  • Overvejelser om systemgrænser og valg af data ved konsekvens LCA - hvad kan vi lære? Der tages udgangspunkt i LCA om restaffaldssorteringsanlæg til udsortering af plastaffald og mad- og drikkekartoner sammenlignet med sortering ved husstandene (oplæg ved Rambøll og Odense Renovation, se evt. rapporten på pro/ing/wastetech her)
  • Middelfarts strategiske og praktiske overvejelser om Scope 3-emissioner, aktør- og borgerinvolvering samt kommunikation – for kommunen og ifm Klimafolkemødet.

Der nedsættes arbejdsgrupper indenfor nogle få overordnede emner, og deltagerne i de enkelte arbejdsgrupper planlægger selv det videre forløb med løbende direkte kontakt med hinanden mellem netværksmøderne. Grupperne vil fremlægge de (midlertidige) resultater på de kommende netværksmøder, og der er mulighed for bredere sparring. Grupperne starter arbejdet på netværksmødet den 7 november, men har du ikke mulighed for at deltage, så skriv til DAKOFA (mc@dakofa.dk ) senest den 3. november kl 12 og indikér, hvilke(n) arbejdsgruppe(r) du vil være med i, og vi sætter dig i kontakt med de øvrige i gruppen.

Arbejdsgrupperne vil være opdelt i følgende hovedemner:

  • Data og beregningsmodeller

    • Opstille standardiserede og brancheanerkendte emissionsfaktorer og forenklede beregningsmetoder. Disse data og tilgange/metoder skal gøres frit tilgængelige for branchen. Det vil lette arbejdet for den enkelte og give bedre muligheder for sammenligner.

  • Reduktionsstrategier

    • Beregne emissioner og opstille reduktionsstrategier for konkrete affaldsfraktioner og behandlingsmetoder. Der tages udgangspunkt i et par konkrete affaldsfraktioner og behandlingsmetoder/systemer – fx have-parkaffald, genbrugspladser, deponier, affaldsforbrænding, plastinitiativers klimaeffekter eller renseanlæg/spildevand.

  • Scope 3 (værdikæde-emissioner)

    • Arbejde med tilgange til screening, prioritering, målsætning og evaluering, dvs. både systemisk og for udvalgte konkrete områder som fx offentlige grønne indkøb og klima, fælles elementer for CO2-rapportering i virksomheders værdikæder eller survey og dataanalyser på produktgruppe-niveau (også til modulering af afgifter).

  • Affaldsforebyggelse

    • Klima og CØ-effekter af affaldsforebyggelse, mere genbrug og bedre genanvendelse Her tænkes på systemisk tilgang, hvor (dele af) metode kan anvendes på flere områder/affaldsfraktioner, samt på sammenlignende forskelle ved upcycling eller fx vd anvendelse af standarder for bygningsrenovering.

  • Kommunikation og involvering

    • Dette omfatter både forandringsledelse og aktør-/borgerinvolvering, beskrivelse af positive afledte effekter af grøn omstilling, og erfaringer med digitale platforme.

Find dagsorden og mulighed for at tilmelde dig netværksmødet på DAKOFAs hjemmeside her 

Explainer - baggrunde for virksomhedernes scope 3 arbejde: Virksomhederne arbejder bl.a. med at nedsætte drivhusgasemissionerne i deres værdikæder for at opfylde investorernes krav om skærpet ESG-profil (environment/miljø, social/samfund og governance/ledelse), og fordi kunderne i øget omfang kræver produkter/services med lavere drivhusgas-emission (se evt. disse engelske beskrivelser af virksomhedernes bevæggrunde for og arbejde med Scope 3 her og her).

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.