Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Resultater fra tekstilprojektet ”Sorting for circularity Europe” er nu tilgængelige

12. oktober 2022
Resultater fra tekstilprojektet ”Sorting for circularity Europe” er nu tilgængelige
Sorting for Circularity Europe-projektet har haft til formål at øge harmoniseringen mellem sorterings- og genanvendelsesindustrien samt stimulere markedet for genanvendelse. Projektet fokuserer på tekstiler, der ikke kan genbruges i deres oprindelige form (kaldet 'non-rewearable') og tekstiler, der kun kan videresælges til lave priser (kaldet 'low value rewearable').

For at skabe et helhedsbillede for fremtidige investorer, er der behov for at forstå både egenskaberne ved post-consumer tekstiler (PCT), der er tilgængelige på det europæiske marked, såvel som forretningsgrundlaget for at gøre genanvendelsen rentabelt. Sorting for Circularity Europe-projektet blev igangsat for at løse dette vidensgab ved at udforske tekstilerne i dybden. Projektet er rettet mod at analysere typer af affald, der genereres, mængder, der er tilgængelige som råmateriale til genanvendelse, og evnen til at kanalisere tekstilaffald som råmateriale mod de innovative løsninger.

Typisk kan 55 % af de input, der kommer til sorteringsanlæggene anses for at være egnet til genbrug. Andelen af ​​genbrugstøj er yderst vigtig for sorteringssystemet i dag, da omsætningen primært kommer fra ca. 30 %. af de højeste kvalitetstekstiler fra genbrugskategorierne. Det betyder, at genbrugstekstiler i topkvalitet, f.eks. fra kendte mærker eller dem, der stadig har et prisskilt på sig (også kendt som cremen), skønnes at udgøre 50 % af omsætningen, og at alle de genbrugelige fraktioner tilsammen kan udgøre op til 90 % af en virksomheds omsætning.

Samlet set peger rapporten på, at i alt 494.000 tons om året, svarende til 74 % af lavværdi PCT, er let tilgængelige og egnede til at lukke kredsløbet i tøj- og tekstilbranchen i de seks europæiske lande undersøgelsen dækker over (Belgien, Tyskland, Holland, Polen, Spanien og Storbritannien). Resultaterne viser gode og lovende muligheder for at genvinde værdierne via mekanisk og kemisk genanvendelse, og derved undgå mindre cirkulære løsninger som downcycling til non-wovens, isolerings- eller fyldmateriale, kludeindustrien og forbrænding. I følge rapporten ligger der en potentiel værdistigning på €74 millioner om året, når sorterede tekstiler genindføres i værdikæden for tekstiler.

Det kræver en god business case for sortering af lavværditekstiler for at bevare og øge sorteringskapaciteten i Europa. Dette understreger yderligere behov for investeringer i infrastruktur, der kan sortere og forberede tekstiler til genbrug og genanvendelse. For at støtte bevarelsen og videreudviklingen af ​​sorteringskapaciteten i Europa vil politik og kommende lovgivning spille en nøglerolle i at sikre den miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed i værdikæden for tøj og tekstiler.

Rapporten skitserer resultaterne fra fase 1 af projektet, som omfatter en omfattende sammensætningsanalyse af lavværditekstiler ved hjælp af NIR-teknologi for at forstå, hvad og hvor meget potentielt råmateriale til fiber-til-fiber genanvendelse, der genereres på tværs af europæiske lande. Rapporten diskuterer også fremtidige forretningsmodeller, der kræves for sorteringsteknologier til at kommercialisere lavværditekstiler og reflekterer over det kommende politiske landskab i EU. Fase 2 af rapporten ser på understøttende digitale platforme, der matcher udbud og efterspørgsel ved at forbinde sorteringsanlæg og genanvendelsesvirksomheder gennem affaldskortlægning og matchmaking-funktioner. Til sidst afsluttes rapporten med anbefalinger til forskellige interessenter.

Ved at bruge innovativ Near Infrared (NIR) teknologi til at bestemme beklædningsgenstandens sammensætning, traditionelt en opgave udført manuelt, analyserede projektet i alt 21 tons post-consumer beklædning. Undersøgelserne blev udført over to tidsperioder, efterår/vinter 2021 og forår/sommer 2022, for at tage højde for sæsonmæssige ændringer i de typer beklædningsgenstande, der kommer ind i sorteringsanlægget.

Følgende trin er taget for at analysere prøveemnerne:

1. Sorterere blev trænet i brugen af ​​NIR-enheden, og lærte hvordan man sporer information i henhold til undersøgelsernes foruddefinerede kategorier (produkttype, tilstedeværelse af forstyrrende stoffer/emner osv.). Udviklet træningsmateriale er forklaret i dybden i sorteringshåndbogen, der er udgivet i forbindelse med projektet.

2. Emnerne blev scannet af sortererne ved hjælp af en Matoha håndholdt NIR-scanner, som er blevet fodret med tekstilmaterialebiblioteket udviklet af Refashion til at genkende fibersammensætning. For emner med multi-lag blev de to hovedlag af tøjet scannet.

3. Hvis resultatet af scanningen var ukendt, blev fibersammensætningen indtastet manuelt ved hjælp af varens etiket.

4. Mono vs. flerlags, farve, tilstedeværelse af forstyrrende stoffer/elementer, produkttype og aldersgruppe blev registreret af sorterere i en tablet-enhed efter scanning. Processen med at scanne emnerne og registrere den ekstra information er blevet udført med en gennemsnitshastighed på 41 sekunder pr. emne.

5. Data blev indsamlet i CSV-format.

6. Data blev ekstrapoleret for at få indikationer af tilgængelige mængder i fokuslandene via tidligere litteratur om fibertype indsamlet i fokuslandene.

Ud over selve rapporten er der, som nævnt, også i projektet offentliggjort en Recycler’s Database, en database, der kortlægger tekstilgenanvendelsesfirmaer og en open source Sorters Handbook til at vejlede og støtte sorteringsindustrien, hvis de ønsker at lave nye eller yderligere analyser.

I forbindelse med projektet er to åbne digitale platforme, Reverse Resources og Refashion Recycle, blevet identificeret som kritiske værktøjer til yderligere at muliggøre de nødvendige forbindelser til at matche tekstilaffald fra sorteringsanlæg med genanvendelsesvirksomheder, hvilket fremmer større cirkularitet i de kommende år.  

Læs mere her

Læs hele rapporten her 

Læs sorters handbook her 

Find Recyclers database her

Find de to åbne digitale platforme her:

Reverse Resources

Recycle Refashion

Find Eurics forslag til håndtering og sorteringsstandarder her

 

 

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.