Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ressourceeffektiviteten bevæger sig i den gale retning

10. august 2016
Ressourceeffektiviteten bevæger sig i den gale retning
Med udgangspunkt i et helt nyt datasæt for den globale materialeudvinding har FN’s internationale ressourcepanel vist, at det globale materialeforbrug er mere end tredoblet i løbet af de seneste fire årtier. Samtidig er ressourceeffektiviteten dalende. Det betyder, at den årlige globale udvinding af materialer er vokset fra 22 milliarder tons i 1970 til 70 milliarder tons i 2010. Det stigende materialeforbrug betyder bl.a. klimaforandringer, øget tab af biodiversitet og stigende mængder af affald og luftforurening.

 

FN’s internationale ressourcepanel har netop publiceret en ny rapport, som giver en ny forståelse af sammenhængen mellem verdensøkonomien, befolkninger og materialeforbrug gennem de seneste fire årtier (1970-2010). Rapportens analyser og konklusioner er baseret på en helt ny database over den globale materialeudvinding samt en revideret database for handel med materialer. De nye data og indikatorer vil give lande og regioner mulighed for bedre at overvåge udviklingen inden for ressourceudnyttelse og -effektivitet. Samtidig er den relevant i forbindelse med gennemførelsen og overvågningen af ​​en række af de nye Development Goals.
Rapporten præsenterer også en ny indikator for materialefodaftryk, som viser den mængde af materialer, der er nødvendige for den endelige efterspørgsel (forbrug og investeringer kapital) i et land eller område. Denne indikator giver ifølge panelet et mere retvisende billede af de globale økonomier og den reelle levestandard i et land. I den forbindelse estimeres Europas materialefodaftryk til omkring 20 tons pr indbygger mens det i Nordamerika er omkring 25 tons per indbygger. Begge regioner har oplevet et fald i materialefodaftryk siden 2008 som følge af den økonomiske den globale finanskrise. Lande i Asien og Latinamerika har i gennemsnit et fodaftryk på mellem 9 og 10 tons, mens de afrikanske lande i gennemsnit har et fodaftryk på 3 tons.

Ressourceeffektiviteten er dalende
De nye data viser også, at den globale vækst i indkomst og forbrug per indbygger har været den stærkeste drivkraft for det stigende materialeforbrug. Øget forbrug har altså haft endnu mere indflydelse på materialeefterspørgslen end eksempelvis den globale befolkningstilvækst, hvilket ellers ofte udnævnes til den primære årsag. Dette har især været tilfældet siden år 2000.
Mellem 1970 og 1990 har en øget ressourceeffektivitet imidlertid afbødet noget af det stigende ​​materialeforbrug. Men gennem 90’erne har forbedringerne inde for netop ressourceeffektiviteten været dalende, og siden 2000 har ressourceeffektiviteten faktisk været faldende. Dette skal primært ses som et resultat af et stort skift i den økonomiske aktivitet, hvor man især har bevæget sig fra at producere i meget ressourceeffektive økonomier som Japan, Korea og Europa til langt mindre ressourceeffektive økonomier som Kina, Indien og Sydøstasien.

Baggrund
FN’s miljøprogram UNEP har siden 2007 arbejdet på at generere og dele viden vedrørende bedre udnyttelse af de globale ressourcer gennem det såkaldte Internationale Ressourcepanel. Ressourcepanelet består af et globalt sammensat panel af forskere samt ledere fra bl.a. regeringer, lokale myndigheder og virksomheder. Målet med panelet er at eliminere overforbrug, affald og miljømæssig skade.

Se hele rapporten her

Find et kortere resume for beslutningstagere her

De nye data kan findes på UNEP’s portal her

 

 

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.